Az ünnepi halászlé gyufaszáltésztával az igazi

Sági Zsófia 2018. december 17.

A halászlé a karácsony elmaradhatatlan része. Anyai ágon bajai vagyok, úgyhogy a bajai halászlé csecsemőkorom óta jelen van az életemben, nincs olyan étel, amit ennél jobban szeretnék. 

Minden évben részt veszünk a Bajai Halfőző Fesztiválon, ahol régen nagypapám, most pedig nagybátyám főzi a halászlevet. A bajai halászlé lényege, hogy a hal nincsen lepasszírozva, mint a balatoninál, csak az íze fő bele, darabokban vagy filében kerül a lébe. 

halaszle.jpg

A bajai halászlék sem teljesen egyformák, kicsit mindenki másképpen csinálja, csak a fent említett feltételnek kell teljesülnie. Mi például mindig rakunk bele pár szem krumplit is - ez csak családi hagyomány -, de nagyon szeretjük benne. Ami viszont nem hiányozhat, az a gyufaszáltészta. Ezt sose főzzük túl, hiszen a lében is puhul még. 

Azonban nemcsak Baján, hanem a Vajdaságban is passzírozás nélkül készítik a halászlevet. Párom szülei, nagyszülei vajdaságiak, és majdnem pontosan ugyanúgy készítik a halászlevet, mint mi. Nagybátyja - nagy örömünkre - nagyon gyakran készíti el a hallevet, úgyhogy már elmondta nekem ő is a trükköket, most az ő receptjét osztom meg veletek.

Ők készítenek egy alaplevet is a hal csontos részeiből, ettől lesz igazán intenzív és finom a hallé. Amit mi a bajai verzióba nem szoktunk tenni, de szintén szuper ötletnek tartok, az egy kis paradicsomlé, úgy nem fő olyan könnyen szét a hal, illetve picit lágyítja a paprika ízét is. Ha szeretjük a csípőset, akkor cseresznyepaprika is mehet a lébe, illetve a pirospaprikából is használhatunk egy rész csípőset az édes mellé. 

Fotó: Shutterstock 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr10014426726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása