A Masala chai, egy fűszerekkel készült fekete tea, aminek történetesen kifejezetten karácsonyíze van. A fahéj, a kardamom, a gyömbér és a fekete bors annyira jók együtt, hogy a tökéletes arányú kombináció kis üvegcsékben vagy zacskókban karácsonyi ajándéknak is szuper.
A fekete tea élénkítő hatása semmi ahhoz képest, amire ezek a fűszerek képesek, ha forró víz kerül rájuk. Hiába alacsonyabb a koffein tartalma, mint egy kávénak, ezerszer erősebben ébreszti fel az ember elméjét, miközben az az érzése, hogy mézeskalácsok hegyien ücsörög.
Sokféle verziója létezik ma már az instanttól a zacskóson át a különböző fokozatokban fűszerezett keverékekig, de teljesen felesleges lenne ezekbe beruházni, mikor a kamrában biztosan van hozzá minden. Fűszerek és leveles, tehát nem filteres fekete tea, ha lehet, akkor minél jobb féle.
Ezt már csak egy kis pirítás és kevergetés követi, aztán mehet az egész egy kis üvegbe, rá pedig cetlin az elkészítés módja, és kész a remek ajándék nyitottabb teakedvelő barátoknak és rokonoknak. Itt egyszerűen tejjel készül, de lehet cifrázni a módszert úgy, hogy a tejet külön felhabosítjuk hozzá, így adjuk a lefőtt teához.
Fotó: Ács Bori