Az igazi bolognai ragu receptje - Tudtad, hogy nem spagettivel a legjobb?

Ács Bori 2018. november 4.

Rengeteg félreértés létezik az eredeti bolognaival kapcsolatban: hogy milyen húsból készül, mennyi paradicsommal, milyen zsiradékon, mennyi ideig, milyen sajt van a tetején, és így tovább. A legsúlyosabb téveszme viszont a tészta, ami semmiképp sem lehet spagetti.

Olaszországban a húsos tészta szószoknak is sokféle fajtája van, készülhet sertésből vagy például kacsából is, van olyan, amit rozmaringgal és zsályával ízesítenek, van, aki pancettával indítja a folyamatot, más vajjal, bizonyos receptek pedig tejet is tesznek a raguba.  

Hiába rögzült a köztudatba a bolognai előtag után a spagetti, a húsos, sűrű szósz egyszerűen nem működik együtt a hosszú, henger alakú durum tésztával. Lecsúszik róla, a hús java a tányér alján marad, a tésztát gyakorlatilag üresen esszük. Ez azért van, mert a bolognaihoz tojásos széles metélt való.

dsc_2392.jpg

A tojásos tészták egészen másképp viselkednek, mint a durum tészták. Ők nem egyszerűen viselik magukon a szószt, hanem egy részüket magukba is szívják. A széles metélt pedig azért passzol különösen a húsos szószhoz, mert a felületén megmarad a hús is, nem csúszik le a paradicsom ízét pedig kissé felveszi.

A legjobb persze házilag gyúrni annak, akinek van ehhez megfelelő mennyiségű türelme, de jó minőségű sok sok tojásból készült tésztával sem lesz rossz a végeredmény.


Fotó: Ács Bori

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7314333237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása