Hogyan készül a legjobb bableves?

Csülökkel, vagy anélkül?

Ács Bori 2018. október 28.

A bableves egyszerű étel, amit mindenki el tud készíteni, aki szokott egyáltalán főzni. De mint a legegyszerűbb ételek általában, ez a klasszikus is rengeteg kérdést vet fel.

A bab

Szezonban persze friss fejtett babból a legjobb, de hogyan készüljön szezonon kívül? Áztatott száraz, frissen fagyasztott vagy konzervből? Én mindenképp a fagyasztottra szavazok, mert ez gyorsabban készül el a száraznál, az áztatással sem kell bíbelődni és az íze is sokkal intenzívebb lesz.

A hús

Bár most nyilván sokan az hümmögik magukban, hogy bableves nem létezhet egy kiadós darab füstölt hús nélkül, mégis úgy gondolom, hogy igazán friss leveszöldségből, jófajta babból remek könnyű húsmentes bableves születhet. Ha pedig valaki volt olyan élelmes a húsvéti sonka főzésekor, hogy betette a fagyasztóba a megmaradt főzőlevet, akkor ez a pillanat, hogy elő kell vegye. Amikor pedig mégis hússal készül, a füstölt csülök a legjobb választás, csak jó előre fel kell tenni főni, mert nagyon lassan puhul meg.

bableves2.jpg

Rántani vagy nem rántani?

Nagyon sokan vallják, hogy a bableves mit sem ér egy kis rántás nélkül, de szerintem ez teljesen felesleges lépés abban az esetben, ha a zöldségekkel együtt főtt egy óriási darab hús, ami főzés közben gazdagította a levest. A húsmentes verziónál már más a helyzet, ott megfontolandó egy vékony rántás beiktatása a folyamat végén.

Nokedlivel vagy anélkül?

Nálunk különösen a gyerekek, de igazából senki nem tudja elképzelni a bablevest egy kis belefőtt nokedli nélkül. Ilyenkor viszont egy dologra nagyon oda kell figyelni: nem szabad vizet adni a nokedlitésztához, mert megissza az oly gondosan megfőzött leves levét.

Fotó: Ács Bori

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8914306805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása