A padlizsánt égetni kell, nem párolni - Így lesz vajpuha

Akkor is, ha épp nincs hol tüzet rakni

Ács Bori 2018. október 20.

Gyönyörű padlizsánokat lehet kapni a piacon: fényesek, feszes héjúak és nagyon lilák. Ami a legjobb, hogy picik, és ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy jó alaposan odaégessük. Igen, oda kell égetni őket, a padlizsán ugyanis akkor a legfinomabb, ha kívül enyhén megég.

Nyáron a legjobb szabad tűzön grillezni való zöldség a padlizsán, de kár lenne veszni hagyni ezeket a szép példányokat olyankor, mikor az idő már nem kedvez a tűzrakásnak. Otthon is egyszerűen megoldható a dolog, bár a végeredmény igazi fából származó füst híján nyilvánvalóan nem lesz ugyanaz. Mégis ezerszer jobb ételek hozhatók ki a padlizsánból ezzel a módszerrel, mintha simán csak megsütnénk a sütőben. 

Tűz helyett: gázláng

A módszer lényege, hogy a padlizsánok héját a gázlángon megégetem, odakapatom, és utána sütöm csak meg egészen puhára a sütőben.

dsc_1855_1.jpg

Vannak gasztrobloggerek, akik a teljes sütési idő erejére fent hagyják a lángon, de ehhez nekem nem volt türelmem, hiszen ebben az esetben 30-40 percen keresztül le se vehettem volna a szemem a padlizsánokról.

A folyamat 

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A padlizsánokat - a lehető legkisebb darabok felelnek meg csak ehhez a metódushoz - alaposan megmosom, és villával beszurkálom a héját. A szárát alufóliába csomagolom, hogy ne gyulladjon meg pirítás közben. Közepes-alacsony lángra teszem, és nem mozdulok el mellőle.

dsc_1887_1.jpg

Amikor a héja megégett, ez nálam körülbelül 5 perc volt, akkor egy nagy fogóval megfordítom, és a másik oldalon is megégetem. Ha ez is megvan, átteszem a padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsire és a sütőbe tolom, míg belül is vajpuha nem lesz. Ezután lehet belőle valamilyen öntettel köret, megpucolva krém, ahogy tetszik, a lényeg, hogy ezzel a módszerrel készítve kap a padlizsán egy enyhén füstös ízt, amitől egészen különleges lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7314281311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása