Ezek a konyhád legkoszosabb részei - amikről mindenki elfelejtkezik

Koncz Andrea 2018. szeptember 13.

Tudod, melyik a konyhád legkoszosabb része? Baktériumok néha olyan helyeken szaporodnak a legnagyobb örömmel, ami talán nem is gyakran jut eszünkbe.

A konyha tisztogatásának vannak triviális pontjai, az ember mosogat, letörli a pultot, étkezőasztalt, felseperjük a morzsát. Aztán ott vannak a kevésbé mindennapi teendők, mint a hűtőtakarítás vagy polcok teljes lepakolása. 

shutterstock_520201054.jpg

És vannak olyan apróságok, amik talán nem is túl gyakran jutnak eszünkbe, pedig igazi örömünnepet ülnek rajtuk a kórokozók, ha nem figyelünk oda. Lássunk néhány olyan teendőt, amit érdemes beépíteni a rutinunkba, konyharuhától vágódeszkáig.

Rongyok, mosogatószivacs

Amikor fogjuk a rongyot, és letöröljük vele a pultot meg az asztalt, néha több baktériumot terítünk szét egyenletesen, mint amennyi korábban volt a felületen. Az a mosogatórongy, ami napok óta tocsog a nedvességben, amit itt-ott beleragadt kajadarabok tarkítanak, aligha alkalmas arra, hogy tisztaságot varázsoljunk vele. Hasonló a helyzet a hűségesen szolgáló szivacsokkal is, ha nem tartjuk rendben, idővel koszosabb lesz, mint a vécéülőke. 

A rongyok kezelése egyszerű, csak annyi a titok, hogy ahelyett, hogy addig használnánk egyet, amíg vállalhatatlanul gusztustalanná nem válik, inkább váltogassunk két darabot. Amíg jó karban vannak, rendszeresen mossuk, fertőtlenítsük (egy jó fertőtlenítős fürdő mosás előtt tökéletes), ha így csináljuk, végül ritkábban kell majd ilyesmit vennünk.

A mosogatószivacsot is kezelni kell, időnként egy fertőtlenítős fürdő, kifőzés, vagy egy rövid menet a mikróban sokat segít, ahogy az is, hogy a szivacsot használat után mossuk ki, és kicsavarva tegyük olyan helyre, ahol rendesen ki tud száradni.

A fogantyúk, a gombok, a nyomópanelek és egyéb kezelőfelületek

Szinte minden masinán van valamilyen kezelőfelület, tekerők, gombok, érintős izé, aztán a szekrényajtók fogantyúi - nem is szoktunk gondolni rá, ezek mennyire tudnak elkoszolódni, pedig többségüket folyamatosan fogdossuk, méghozzá gyakran előkészítés-főzés közben, és kenjük a kórokozókat mindenhová. Akár olyanokat is, mint a szalmonella meg az e.coli, aztán meg nem értjük, mitől rohangál az egész család ötpercenként a klotyóra. 

A konyharuhák

Ott lóg a konyharuha, darabolunk, törlünk, főzünk, törlünk, mosogatunk, törlünk, és közben gyakran nem is gondolunk arra, hogy ezek a textilek milyen szuper bacitenyészetté válhatnak. A veszélyt két dolog növeli: ha gyakran, sokáig nedves, nem tud rendesen kiszáradni. És az, hogy mi mindent törlünk bele, a nyers hús, pláne hal, rák, ilyesmi nagy barátja a langyos, nedves konyharuhának, már ha a kórokozókról van szó. Éppen ezért a konyharuhákat a szakértők szerint nem árt magas hőfokon mosni, és/vagy vasalni, de aggályos esetben akár a fertőtlenítő hatású öblítő is szóba jöhet.

A vágódeszkák

A profi konyhákon nem azért használnak külön, jól felismerhető vágódeszkát mindenféle munkafolyamathoz, mert szeretik szívatni az alkalmazottakat, hanem azért, mert egy nyers hús után rosszul elmosott deszkán feldarabolt salátának botrányos következményei lehetnek.

És amikor a hűséges, nagyi óta szolgáló fa deszkáink réseibe jól beleveszi magát a nyers hús leve, egyáltalán nem biztos, hogy a mosogatás után elég tiszta lesz ahhoz, hogy jó ötlet legyen rárakni valamit, amit aztán nyersen eszünk meg.

shutterstock_356083916.jpg

Milyen fegyvereink vannak? Elég biztos tipp, ha a nyers húsok, halak, stb feldolgozására külön deszkát használunk, méghozzá valamilyen könnyen tisztán tartható, fertőtleníthető anyagból, pl műanyagból. A fa deszkát nem okos ötlet hipóba áztatni, így erre a célra az a legkevésbé alkalmas - vagy nagyon hamar tönkremegy az intenzív használatban. 

A nyers hús mellett a másik veszélyforrás - amire kevésbé gondolnánk - a zöldségeké: azok közül is az úgynevezett földes árué. Vagyis, amikor a krumplin, hagymán, zelleren, satöbbin hazahozunk némi földet, azzal csuda dolgokat is hazahozhatunk, így ha ilyesmivel dolgozunk, utána szintén nagyon alaposan kell elmosni a deszkát.

A kávéfőző és egyéb kisgépeink

A kávéfőző tartályában álló, kellemes hőfokú kis maradék víz szuper terep a baktériumoknak, de egy konzervnyitót sem szoktunk túl gyakran fertőtleníteni. A konyhai kisgépeknek csak egy részét kell minden használat után tökéletesre tisztítani, de azért a kávéfőzőt sem jó teljesen elhanyagolni: hetente egyszer tanácsos megtisztogatni, ahogy például időnként a robotgép külsejét sem árt áttörölni rendesen.

A mosogató

Hogy lehetne koszos valami, amin ennyi víz megy át, meg le is töröljük állandóan... Hát pedig lehet nagyon koszos, sőt, jó eséllyel az is, méghozzá a lefolyó környékén, és körbe a pult és a mosogató találkozásánál. Egy érdekes felmérés szerint innen a háztartások felében kitenyészthető valamilyen hasmenést okozó baktérium.

untitled.png

A rossz hír az, hogy a teljes biztonsághoz állítólag legalább naponta egyszer fertőtleníteni kellene a mosogatót, nagyon odafigyelve körben a peremre is, ahová előkészítés közben odafröccsenhet a kórokozókban gazdag lé. Sőt, még a csapról és annak karjairól sem szabad elfelejtkezni. És a lefolyón sem árt néha átengedni valami fertőtlenítő hatású tisztítószert. (Van vajon ennek valami környezetbarát alternatívája? Igen, az ecet és szódabikarbóna.)

Az újrahasználható dobozok, textilszatyrok és kulacsok

Nem nagy csoda, csak egy kis józan ész: ha nem figyelünk oda, és nem tisztítjuk őket rendszeresen, ezekben is megtelepszenek a baktériumok. Az ételes dobozokat ezért mindig alaposan elmosva, és teljesen szárazon érdemes tárolni, a kulacsokat nem csak mosni kell, hanem néha megküldeni egy kis ecetes vízzel. A textilszatyroknál pedig arra érdemes figyelni, hogy rendszeresen mossuk őket, és legyen külön táskája a nyers húsnak, a nyers zöldség-gyümölcsnek, a csomagolt ételeknek, és a vegyszereknek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2414225831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása