A korhelylevest hagyományosan újévi ételnek képzeljük, de sokat veszítünk vele, ha tényleg csak az év egyetlen napján készítjük. Egyrészt másnaposnak lenni ilyenkor is lehet. Másrészt meg tipikusan az az étel, aminek a bevásárlólistája eléggé rövid, a hozzávalók közül nagyjából savanyú káposzta nincs mindig otthon. És tényleg nagyon jól esik a meggyötört gyomornak.
Ráadásul összerakni is nagyon egyszerű - hát, tudtak valamit a régi háziasszonyok, nem volt idejük egész nap a tűzhely mellett állni a levesért, volt nekik más dolguk is. Nekünk is van, ráadásul ha éppen egy szüreti mulatságon vagy borfesztiválon csapattuk előző nap, nem is igen van kedvünk. Igényünk viszont igen a meleg ételre, ami eltüntetni a gyomrunkból az előző napi kihágások kellemetlen érzetét.
Ha rám hallgattok, a buliból már eleve úgy mentek haza, hogy megálltok az éjjel-nappalinál, és magatokhoz vesztek egy zacskó savanyú káposztát. Hagyma, babérlevél, kolbász és szalonna csak van otthon, vagy ha nincs, akkor gyorsan pótoljátok.
Hagyományos étel, hagyományos megoldások
A korhelyleves pont úgy készül, mint a legtöbb hagyományos magyar étel: zsiradékon hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a fő hozzávalót, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és megfőzzük. A végén pedig tejfölt teszünk rá, és foszlós fehér kenyérrel megesszük.
Fotó: Shutterstock