Az utóbbi időben a heti, sőt, napi bevásárlásaink állandó szereplője a tökmag. Hol héjastól, hol héj nélkül, mindegy, minden formájában használom. Például szendvicskrémnek is.
Magból szendvicskrémet készíteni nem olyan nagy találmány, főleg a fekete öves pesztó rajongóknak: innen már csak egy lépés, hogy kihagyjuk a friss zöldeket, meg parmezánt, és a magra alapozzunk mindent. Én persze mostanában csak tökmagban tudok gondolkozni, ami állítólag nagyon egészséges, például jót tesz a prosztatának. Mondjuk, az nekem pont nincs, de a társadalom felének meg van, szóval ez egy hasznos információ volt most.
Lényeg, hogy a tökmag darálva és mindenféle finomsággal vegyítve szendvicskrémmé alakítható. Belekeverhetünk például tökmagolajat, ami egy roppant magától értetődő megoldást, már csak sózni kell, és kész is a szendvicskrém, de egy kis zöldfűszer sem fog ártani neki. Persze jó, ha van egy erős kutter is otthon.
Végtelen lehetőségek
Vehetjük mediterránra a figurát, és zúzhatunk bele aszalt paradicsomot, bazsalikomot, olajbogyót. Vagy vegyíthetjük különböző tejtermékekkel: krémsajttal, tejföllel vagy vajjal. A lényeg csak az, hogy a tökmag domináljon, abból legyen a keverékünkben a legtöbb. A receptben a kedvencemet, az olasz stílusú tökmagkrémet mutatjuk be.