A nyár vége és az ősz eleje a kedvenc időszakunk. Ha máskor nem is, ilyenkor feltétlenül ki kell látogatni a közeli piacra, már csak a színpompás látvány kedvéért is. Az egyik legkézenfekvőbb alapanyag persze mostanában a szilva, ki is használjuk alaposan, sőt, még a szénhidrátszegény diétát folytatók sem maradnak ki a jóból.
A szilvás pite mindenkinek jár, annak is, akinek vigyáznia kell a szénhidrátokkal. Sebaj, az édesítésre már annyi megoldás van, hogy az jelenti a legkisebb kihívást. Ebben a receptben ráadásul az a jó, hogy a négyszeres édesítőkkel is szuperül működik, ha ilyet használunk, a receptben megadott mennyiséget értelemszerűen osszuk néggyel!
A tésztában pedig a sima lisztet kicseréljük teljes kiőrlésűre. Sőt, egy része helyett használhatunk mandulalisztet, vagy darált mandulát is, ami kimondottan jó barátja a szilvának. Esetleg mogyorót, az sem fogja elrontani.
Tömörebb, harapni valóbb állag
Aki nem szokott hozzá a teljes kiőrlésű liszthez, annak eleinte furcsa, hogy így sokkal tömörebb lesz a tészta. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha nem szeretnénk kétfélét sütni, vagyis a családot is ezzel szeretnénk megetetni. Ártani mondjuk biztos nem árt nekik sem, ha a fontos és értékes tápanyagoktól megfosztott, fehér lisztes süti helyett ezt eszik. Nem baj, most ilyen süti van, máskor meg más lesz. Cserében viszont nem kell belőle három szelet, mert eggyel is simán jól lakunk.
Fotó: Shutterstock