A nyársra húzott, és parázson megsütött húsfalatkák hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte, és nem véletlenül. Ennek a görög változata a szuflaki, próbáljátok ki ezt is, a változatosság kedvéért. Mellé tzatziki dukál, nem fogtok csalódni.
A helyes kis húsnyársakat még azok is szívesen megeszik (mármint nyilván a ráhúzott húst, nem a botot), aki a nagy szelet húsokkal nem szívesen küzd meg. A másik nagy előnye, hogy a falatnyi kockák szuperül, és elég gyorsan átveszik a pác ízét. És még a zöldségekkel sem kell bajlódni, mivel a szuflakiban hagyományosan nincs. Se hagyma, se paprika, sőt, még szalonna sem, habár az nem zöldség.
A szuflaki pác hagyományosan természetesen olívaolajból és citromból áll, és természetesen variálható fűszerekkel, fokhagymával, sőt, akár némi borral is - habár utóbbit mellé inni sokkal inkább ajánlott megoldás, szerintünk. A sózással kapcsolatban Hajni már megírta a tudnivalókat, tájékozódjatok itt, hogy megfelelően porhanyós legyen a hús. Oké, álljon itt a rövid elérés: ha csirkehúst használtok, akkor sózzátok bátran, amikor csak akarjátok, ha viszont hagyományosan, sertésből, akkor csak közvetlenül a sütés előtt.
A mártás: tzatziki
A szuflakihoz természetesen tzatziki jár. Ez egy nem túl bonyolult saláta (vagy mártás, ahogy tetszik), finom és hűsítő, és remekül harmonizál a hússal. Uborka, sűrű joghurt, kapor és fokhagyma kell hozzá, és már készen is vagyunk, mindenki meg fogja nyalni a tíz ujját utána.
Fotó: Shutterstock