Finom kenyér otthon, öt perc munkával: ennél egyszerűbben nem lehet!

Add meg nekünk ma

Koncz Andrea 2018. július 30.

A dagasztás nélküli kenyér a legegyszerűbb módja annak, hogy finom pékáruhoz jussunk otthon. A bekeverése nem több öt percnél, aztán felé sem kell nézni egy fél napig, és a kisütése is gyerekjáték. Mutatjuk, hogy csináld!

Sokszor sütök ilyen kenyeret, mert egyszerű, finom, és jól variálható. Annyi a trükkje, hogy ráálljon az agyunk a pihentetési időre, vagyis általában reggel összedobjuk-este sütjük, vagy fordítva. Látni fogjátok, hogy tényleg mennyire nincs vele munka, és a harmadik alkalomtól már méricskélni sem kell, rááll a szemünk arra, mennyi liszt, mennyi víz. Onnantól nem 5 perc munka, hanem 2. 

kenyer_egesz_kicsi.jpg

A lassú, hosszú kelesztés (6-12 óra) miatt a kevés élesztőnek is bőven van elég ideje dolgozni, ízeket kialakítani, ami miatt egy igazán finom kenyér lesz a jutalmunk.

Ha tudjuk, süssük a már szinte minden közepes boltban is kapható BL80-as kenyérlisztből, de én például elfelejtettem venni, és sima BL 55 fehérlisztből sütöttük, úgy is oké, de ilyenkor nem árt neki, ha esetleg egy kiskanál sikérrel (bioboltban kapható, egy csomag egy életre elég kábé, és örökké eláll egy befőttes üvegben) megerősítjük a lisztet a bekeverés előtt.

Dagasztás nélküli kenyér, alaprecept

Az alaparányok nagyon egyszerűek:

  • 2,5 csésze liszt (BL 80 "fehér kenyérliszt" - ideális esetben)
  • fél tk szárított élesztő
  • 1,5 tk só
  • 1,5 csésze víz

 Mutatjuk, mennyire egyszerű az egész, aztán elmagyarázzuk még részletesebben, hogy csináld!

Variálhatjuk is!

Elég sokat kísérleteztem már ezzel a recepttel, tapasztalataim szerint kényelmesen elbír:

  • körülbelül egyharmadnyi teljes kiörlésű lisztet (tönköly vagy rozs is isteni), ha annál több, már nehéz, tömör lesz a tészta
  • egy-két marék magot a tésztába keverve sütés előtt - lehet napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag, vagy ezek vegyesek
  • mehet bele egy marék apróra vágott dió, oliva, vagy szárított paradicsom

Sütési trükkök, fontos!

Akárhogy sütjük is, fontos, hogy az edényt (és a fedelét, ha van) a sütővel együtt melegítsük végig, 250 fokig!

A nagyon forró tepsi/jénai a garancia arra, hogy a kenyerünk ne ragadjon bele/rá a formába/ra, ha hideg edényben sütjük, vésővel kell majd kiszedni a kenyeret! Ha elegendően forró a forma, csak kicsit alálisztezni kell, sem zsírozásra, sem sütőpapírra nem lesz szükség.

Ciabatta

A pihentetett szép buborékos tésztából süthetünk ciabattát - ehhez csak annyi kell, hogy a tésztát a liszttel megszórt sütőtepsire kaparjuk nagyjából hosszúkás formában. Maximalisták megpróbálhatják a megkelt masszát némi kis lisztezés közben még a tálban meghajtogatni, és kézzel szebb formájúra ügyeskedni a ciabattát.

Ha a masszából kis szögletes(féle) kupacokat pottyintasz a sütőtepsire, kézműves zsömlefélék lesznek belőle, Olga így szokta sütni, szendvicsnek suliba ideális.

Előnye: egyszerűbb, gyorsabban megsül

Hátránya: második nap már nem élvezhető

Kenyér:

Ha az adag tésztát egy forró, fedeles jénaiban sütjük, szép, klasszikus kenyérformát kapunk, a fedeles formában csapdába eső gőz még magasabbra emeli a tésztánkat, ami levegősebb lesz. 

Előnye: tovább élvezhető, még második nap is oké, sőt, ha magokkal is gazdagítjuk, még ennél is tovább finom marad.

Hátránya: kell hozzá egy megfelelő méretű fedeles jénai, hosszabb idő alatt sül meg.

Lássuk a medvét, vagyis jöhet a mindennél egyszerűbb kenyér receptje. Nem állítom, hogy ez a világ legfinomabb kenyere, mert egy kézműves, kovászos méregdrága csoda persze jobb (és főleg: még tovább finom marad), de az átlagos bolti kenyereknél finomabb, azt bátran elhihetitek. És semmivel sem drágább. 

Plusz előny: ha tudsz kenyeret sütni, instant módon istenné válsz a gyerekeid szemében!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1414134911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása