A nudli olaszul: gnocchi. Sósan, parmezánnal a legjobb

Gyakorolj a szilvás gombócra!

Belsőolga 2018. július 18.

A gnocchi (ejtsd: nyokki) a nudli ikertestvére. Ám, amíg a magyar konyha ebben a műfajban hagyományosan egészen a mákos nudli szférájáig tudott emelkedni, a kissé dundibb, olasz haverja gyakorlatilag bejárta az egész világot, és csak azzal a szósszal nem állt össze, amelyik direkt elbújt előle.

A gnocchi tehát egy sima krumplis tészta, pont, mint a nudli, vagy szilvás gombóc, a különbség csupán az alakjában van. Ennek megfelelően, ha tudsz készíteni nudlit, vagy szilvás gombócot, akkor gnocchit is tudsz. Ha meg nem tudsz, akkor most megtanulhatod a receptünkből.

gnocchi.jpg

Egyébként, az olasz gnocchi tényleg annyira népszerű, hogy vákuumozott, fagyasztott, és védőgázas csomagolásban is meg lehet vásárolni készen. Szóval, ha úgy érzed, hogy nem robbantanád fel a konyhát, de mégiscsak ennél egy jó gnocchit paradicsomszósszal és parmezánnal, esetleg zöldfűszeres-tejszínes szósszal, vagy valami húsos raguval, spenóttal, vagy csak simán meglocsolnád fokhagymás olajjal, és reszelnél rá egy kis sajtot, beküldenéd a forró sütőbe, vagy nem, nos, azt is nyugodtan megteheted. Találni fogsz a boltok polcain kész gnocchit, és nem is rosszakat, a recepteket meg linkeltük, tessék.

Gyakorolj a szilvás gombócra!

Ha azonban úgy döntesz, hogy a nyári vasárnap délelőttök pont arra valók, hogy gnocchit készíts, akkor használd egészséggel a receptünket. Ha véletlenül találsz még valahol régi krumplit, akkor jobb helyzetben vagy, de ha nem, akkor újkrumpliból is lehet gnocchit készíteni, csak keresd a sárga krumplit, ami jól szétfő!

A legjobb ideje persze akkor jön el a gnocchi készítésnek, amikor már jó lisztes, élemedett korú krumplikat lehet kapni, mondjuk ősztől, de hát tudjuk, hogy vannak itt más szempontok is Például az, hogy gnocchit mindenki akkor akar készíteni, mintegy bemelegítésnek, amikor nyakunkon a szilvás gombóc szezon. Kétségtelen, hogy be lehet gyakorolni rajta a megfelelő állagú krumplistészta elkészítésének technikáját.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7314111105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása