Hűsítő kedvenc: az eredeti gazpacho, a legjobb hideg zöldségleves

Az eredeti gazpacho receptje

SóBors 2018. július 17.

Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, meg még pár apróság, ezekből készül a világ egyik leghűsítőbb és legegyszerűbb, ugyanakkor méltán szinte leghíresebb levese, a gazpacho. Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató étel.

A paradicsom és a paprika elég sok ételben képes kiválóan együttműködni, mi a lecsóban használjuk, a franciák a ratatouille-ba, a spanyolok pedig, főzés nélkül, a gazpachoba. És habár az alapanyagok nagyon hasonlítanak egymásra, mindegyik étel más és más jellegű és ízű lesz, de hát így szép az élet.

gazpacho_1.jpg

A gazpacho lelke a paradicsom. Ó, de sokszor leírtuk már a SóBorson, hogy éretlen, ízetlen paradicsomból nem lehet jó ételt készíteni! Ugyanez áll a gazpachora is: az nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt nincs pardon, se kompromisszum.

Így hámozd a paradicsomot!

Az egyetlen technikai nehézség a gazpacho elkészítésénél, szintén a paradicsommal kapcsolatos: meg kell hámozni. Ne válaszd a könnyebb utat, és ne használj konzervet, inkább eláruljuk a tuti trükköt: ejts bemetszést a bogyók alján keresztben, majd egy-két pillanatra dobd forró, lobogó vízbe. Ettől a paradicsom szinte önként ledobja a héját. Ennyi munkát igazán megér a gazpacho, tekintve, hogy ezzel nagyjából végeztünk is a tennivalókkal, innentől már csak turmixolni és ízesíteni kell a zöldségeket. Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3914108259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása