Marcipán, mogyoró vagy mandula és friss menta, ennyi kell csak, és süteményekhez, tésztákhoz, vagy egyszerűen csak kenyérre kenve, nutella helyett kész is van a kiváló megoldás az édesszájúaknak.
Ha onnan nézzük, ez tulajdonképpen pesztó, csak vannak olyan növények, amelyeknek sokkal jobban áll a cukor, mint a só. Ilyen például a menta, ami szerencsére egy roppant invazív növény: ha egyszer volt a kertben egy mentabokrod, akkor neked lesz is mentabokrod, amíg csak el nem adod a házat.
Fotó: Shutterstock
Miből is áll össze az édes pesztó? Nos, kell hozzá valami zöld, ami most a menta lesz. A sós pesztóknál használt parmezán szerepét az édes pesztóban a marcipán fogja betölteni, fenyőmag helyett használjunk mogyorót vagy mandulát, de ha végképp nincs otthon semmi ilyesmi, ne izguljunk, a marcipán úgyis mandulából készült. Hígításnak pedig jól jön bármilyen gyümölcslé, mi a receptbe narancslevet írtunk, de te csak kísérletezz nyugodtan!
Sütialapanyaggá is előléphet
Ebből is látszik, hogy az édes pesztó legalább olyan változatos műfaj, mint a sós barátja, és legalább ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Kenhetjük egyszerű sütemények tetejére, és megkoronázhatjuk szeletenként egy szem eperrel, málnával, vagy más idénygyümölccsel. Keverhetjük hideg sajttortába, vagy egyszerűen csak tegyük tésztára - a magyar konyhából egyáltalán nem idegen az édes tészta, és a gyerekek szemében is nagyon nő tőle az ázsiónk.