Igazi, jó sűrű bablevest főztél már? Tessék, itt van hozzá a recept

Bableves füstölt hússal és kolbásszal

SóBors 2018. május 31.

Egy igazi, füstölt hússal, kolbásszal, sok zöldséggel készült, tartalmas bableves már nem is leves, hanem egytálétel. Van, aki hagymát vág bele, más sok tejföllel eszi, és hozzá az elmaradhatatlan fehér kenyérrel. Egy tányér után vége is az ebédnek, és biztos, hogy órákig nem fogunk újra megéhezni. Levesbáró generációk alatt tökéletesített receptje következik.

Elmaradhatatlan alaprecept, egy jó bablevessel bármikor ki tudjuk vágni a rezet, ha vendégek jönnek, vagy nincs kedvünk két-három fogással bíbelődni. Én még nem láttam embert, aki ne szerette volna a bablevest. Olyat már igen, aki mondjuk a tányér szélére tolta a petrezselymet, vagy (Jézusom!) pont a babot, de úgy egészében még soha, senki nem mondta a bablevesre, hogy nem eszik ilyesmit.

jokaibableves.jpg

A bableves főzése az előző este kezdődik, amikor is beáztatjuk a babot a füstölt hússal. Ennek kettő szerepe van, az egyik, hogy ha a bab jól megszívja magát vízzel, akkor sokkal kevesebb idő alatt megfő, a másik pedig, hogy a füstölt hús kiereszti a sótartalmának nagy részét, így válik normál ízlelőbimbókkal is nagyon finommá.

Csipetke vagy tarhonya?

Rendkívül fontos kérdés, hogy a bablevesbe csipetkét, házi reszelt tarhonyát, esetleg krumplit főzzünk-e. Ha engem kérdeztek, szerintem tök mindegy, amelyiket szeretitek, és amelyikre időtök és kedvetek van éppen. Elrontani egyik sem fogja a bablevest.

 Az eredeti recept Levesbáró blogjáról származik. Ha szereted a levest, akkor a legjobb helyen jársz nála, böngéssz bátran, biztos találsz kedvedre való receptet, amit szívesen kipróbálnál. Itt van például ez a forró, fehérboros, gyömbéres almaleves, amibe bodzaszörpöt kell tenni, ígéretes. Ez pedig itt a krumplileves receptje, ha nem lett volna még hozzá szerencséd azelőtt.

Fotó: Levesbáró

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr614000548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása