Szeretsz hétvégi, madárfüttyös reggeleken frissen sült, házi péksüteményt reggelizni? A ciabattát szereted? Ha mind a kettőre igen a válasz, akkor ez a te cikked, egyszerű ciabatta recept jön, amit sokszor kipróbáltunk, és mindig boldog volt tőle a család.
A ciabatta az az olasz kenyérféle, aminek ropogós, ugyanakkor szakadós a héja, belül pedig jó nagy lyukak vannak, és olyan, mintha kicsit nedves lenne. Errefelé szokták gyökérkenyérnek is hívni, lényeg, hogy nagyon finom, de jó minőségű, extraszűz olívaolajba mártogatva, paradicsommal a legjobb. Olaszmániások előnyben.
Az elkészítésébe a ciabatta evés tervezett kezdési időpontja előtt 12 órával kell belefogni, de munka csak olyan öt perc lesz vele. A többi időt tölthetjük mással is, például alvással, ha reggelire szánjuk a sütinket. Este kikeverjük a hozzávalókat, éjjel pihentetjük, reggel tepsire tesszük, megsütjük, és megesszük, ennyi.
Ne lepődj meg, ragadni fog
A ciabatta tészta akkor jó, ha csak egy kicsivel sűrűbb, mint a nokedlitészta. A formázása tényleg nem egyszerű dolog, mondhatni, innen szép nyerni. Én egy idő után kézzel már nem is nyúltam hozzá, mert úgy éreztem magam tőle, mint a légypapírba ragadt légy, hanem jó éles, és szilikonbevonatú lapáttal vágtam fel a lisztezett deszkára borított masszát (a szilikonos sütőlap még jobb megoldás, mint tapadásmentes felület), majd a lapáttal áthelyeztem a tésztát sütőlemezre, a többit pedig a természetre bíztam. Jó lett így is.