Ne félj a kalácssütéstől, jó móka!

Fonott kalács nemcsak húsvétra

SóBors 2018. május 2.

Habár általában húsvét előtt tör elő mindenkiből a vágy, kalácsot nemcsak az ünnepre lehet sütni, hanem bármikor, amikor van egy kis időnk, vagy szívesen ennénk egy igazán finomat. Ez itt pont olyan lesz.

Úgy tűnik, hogy a kalácssütés egy haladóknak szóló tevékenység, ami bizonyos konyhai jártasságot feltételez, de higgyétek el, ez nem így van. Aki olvasni tud, az kalácsot is tud sütni, itt a recept, szinte önműködő, tessék bátran hozzálátni!

fonott_kalacs.jpg 

Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.

Három titok

A jó kalácsnak három titka van: az első a liszt minősége, amivel ugye nincs mit kezdeni, vagy bejön, vagy nem. A második a dagasztás, ezt nem lehet megspórolni, bele kell adni mindent. A harmadik pedig a kelesztés. Megfigyelésem szerint a kelt tészták akkor repednek szét sütés közben, ha nem hagyunk elég időt megkelni. Meg esetleg máskor is, misztikus dolgok ezek, de tegyük hozzá, a kissé repedt kalács is pont olyan finom, mint a nem repedt. Úgyhogy bátorság, és kalácsra fel!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5313841348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása