Még kimondani is imádom ennek a szósznak a nevét, fonetikusan leírva így szól: csimicsurri. Olyan, mintha egy mókás mesebeli kobold neve lenne, pedig az egyik legjobb zöld színű, csípős, savanykás szószt nevezik így.
Az argentin származású szószt eredetileg húsok, különösen sztékek mellé szokták kínálni, de szerintem egy csomó minden máshoz is nagyon jól megy. Mindenféle sült húsnak, például grillcsirkének, halaknak és sült zöldségeknek is izgalmas, friss lökést ad.
Nem kellenek különleges alapanyagok
Az is jó benne, hogy nem kell hozzá különleges zöldeket gyűjteni, mert bár sokan szokták mentával, korianderrel variálni, egy nagy adag petrezselyem is bőven megteszi, ami a sarki zöldségesnél is akad, fokhagyma, ecet és fűszerek pedig mindig vannak otthon. Sokan tesznek hozzá római köményt vagy csilit is, de ez most egy alapverzió.
Nem pesto, annál hígabb és savanykásabb
A chimichurri nem pesto, sokkal hígabb, inkább salátaöntet-jellegű dolog annak ellenére, hogy hasonlóan néz ki. Annyit változtattam a klasszikus recepten, hogy citromlével variáltam az ecetet, így gyümölcsösebb, lágyabban savanyú lett a végeredmény.
Fotók: Ács Bori/Sóbors