5 ok, amiért boldog leszel, ha magadnak sütsz kenyeret otthon

Ács Bori 2019. augusztus 19.

Annak ellenére, hogy egyre több szuper kézműves pékség található a fővárosban, még mindig nem jut minden kerületre egy, még mindig nem kézenfekvő kovászos kenyeret találni, csak gondos utánajárással. 

Kovászt nevelni otthon is lehet, de nagyon gondos odafigyelést igényel, sok-sok lisztet eszik és nem lehet magára hagyni, ezért az utóbbi években inkább lassú érlelésű, nagyon kevés élesztővel készülő kenyereket sütök itthon. Ezek a kenyerek persze nem érik el azt a minőséget, amit a kovászosok képviselnek, de így is messze túlszárnyalnak minden boltit.

Kevés élesztő, sok türelem

Két úton lehet elérni kevés élesztővel és lassú érleléssel nagyon finom kenyeret: az egyik az előtésztás megoldás, mikor a tészta felét keverjük be először, hagyjuk egy éjszakán át érni, és csak azután adjuk hozzá a maradék lisztet, vizet és élesztőt. A másik az úgynevezett dagasztás nélküli kenyér, mikor egyszerűen összekeverünk mindent este és reggel kisütjük - ez is jó módszer, de a tavaly itt leírt hajtogatástól még jobb lesz.

A tészta tapintása nyugtató hatású

Mindenféle tésztát jó dagasztani, a kenyértészta pedig különösen nyugtató hatású, nem véletlen, hogy a gyerekek szeretnek gyurmázni, de ez a felnőttek számára is legális gyurma.

Várakozni jó

A kenyérnél a legnagyobb kihívás mindig a türelem. Minél többet várunk valamire, annál jobban fogunk örülni neki, amikor végre kész, és ez a kenyérre különösen igaz, hiszen siettetve nem is működik. 

kenye_r-hazi_1.jpg

Működő alaprecept - végtelen variációs lehetőségek

Ha van egy jó alapreceptünk, azt annyit variáljuk, amennyit akarjuk. Tehetünk bele kiegészítőket, magokat, aszalványokat, amik lehetnek édesek (mazsola) vagy sósak (paradicsom) is. Játszhatunk a liszt arányaival, dúsíthatjuk pelyhekkel, süthetjük több kicsi vagy egy nagy formában, a lehetőségek végtelenek.

A legjobb ajándék

Ha már kenyeret sütünk, nem nagy cucc több cipóra elegendőt begyúrni, és nincs az az ajándék, aminek vendégségbe érkezve jobban örülne bárki, mint egy ropogós, illatos házi kenyérnek.

Adalékanyagok és műanyagok nélkül

A házi kenyérben csak liszt van, víz és egy icipici élesztő. A boltiban rengeteg más, amire valószínűleg nincs szükségünk. 

A kenyér ünnepére ezt a tuti receptet ajánljuk, mert mindig működik. Készíthetitek akár teljesen fehér lisztből is, ha úgy tetszik.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3915010584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása