A legjobb természetes D-vitaminforrás - Nem csak gyerekeknek való a tőkehalmáj

Szász Eszter 2019. augusztus 13.

Van egy visszatérő emlékem gyerekkoromból az étkezések terén: vajas pirítós tőkehalmájjal. Hálisten csukamájolaj formájában sosem próbálták belém diktálni, de ez a pirítósos változat sem tartozott a kedvenceim közé. 

Azóta nem nagyon ettem tőkehalmájat, de múltkor megláttam a szupermarketben és eszembe jutottak a gyerekkori emlékek, úgyhogy vettem egy dobozzal. Miért is erőltették a szüleim? Felnőttként gyorsan utánaolvastam, így már nem csodálkozom rajta. 

Miért jó a tőkehalmáj?

A tőkehalmáj és az olaja elsőosztályú D-vitaminforrás, az élelmiszerek közül ebben található a legtöbb. A D-vitaminhiány felelős a csontritkulásért, de rendszeres szedésével nemcsak a fogak és a csontok egészségét őrizhetjük meg, hanem a felső légúti betegségeket is megelőzhetjük.

A gyerekeimen látom, hogy bizonyos időszakokban, például a tanév vége felé már erősen lankad a figyelmük, így ilyenkor szükség lehet egy kis tuningra. A tőkelhalmáj olajában található nagy mennyiségű Omega-3 zsírsav erre is alkalmas. A koncentrálás mellett a megfelelő minőségű alvás is nagyon fontos ebben a korban, amit a D-vitamin és a májban lévő magnézium és kalcium segít.

tokehalmajka.jpg

Nem csak gyerekeknek

A tőkehalmáj felnőtt korban is fontos tápanyag. A D-vitamin szedését ilyenkor sem szabad elhanyagolni, de ebben a korban a szív- és érrendszerre is oda kell figyelni, amit szintén támogat a tőkehalmáj fogyasztása. A koleszterinszintet is szabályozza, ezáltal a vérnyomást is, akinek ilyen problémája van, bátran iktassa be az étrendjébe. A tőkehalmájban lévő vitaminok a látásra is jó hatással lehetnek, de beszámoltak hangulatjavító tapasztalatokról is a fogyasztói. Ez utóbbit én még nem tapasztaltam, de ha valakinek kitörő jókedve lett, miután elfogyasztott egy tőkehalmájas szendvicset, az ossza meg velünk. 

A tőkehalmáj fogyasztását nem kell túlgondolni, tegyük pirítósra, csepegtessünk rá egy kis citromlevet, és máris ehetjük. Salátára feltétként is finom. Elég olajos, intenzív ízű, mindenképpen együnk hozzá kenyeret. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2914864350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása