A rántott camembertről a kifőzdék vegetáriánusnak nevezett kínálata ugrik be elsőnek, illetve az a helyzet, amikor semmi nem tetszik az étlapon, mert olyankor a rántott sajt áfonyalekvárral a megmentő.
Az öcsém egy időben minden étteremben kizárólag rántott sajtot volt hajlandó enni, legtöbbször el sem kértük az étlapot, csak mondtuk a pincéreknek, hogy rántott sajt, rizs, tartár. Azon csodálkoztam, hogy nem képes megunni, vagy hogy nem nő rántottsajt-fa a hasában. Ő kizárólag trappistát evett, a camembert szóba se került, én pedig pont ez utóbbit szeretem nagyon, főleg a mellé kínált áfonyaszósz miatt.
Sajnos, a legtöbb étteremben mirelit sajtot adnak, ezért inkább nem is rendelek belőle. Sem a panír, sem a sajt nem olyan, ami ízlene.
Mi a megoldás?
Viszont ez nem igaz a házilag készítettre. Azt gondolhatnánk, hogy macerás a darabokat bepanírozni, sütés közben kifolyik, több a munka vele, mint az élvezet. Pedig a rántott sajthoz létezik kifolyásbiztos trükk, így szerencsére a kicsit lágyabb camemberthez is. A titka csak annyi, hogy duplán kell panírozni.
Érdemes saját készítésű áfonyaszószt is kínálni mellé, vagy ha kisebb darabokat sütünk, akkor mártogatóssal, baráti beszélgetésekhez tökéletes falatka. Ez a recept vörösáfonya-szósszal készült, ami a svéd húsgolyók mellől lehet ismerős, de a rántott camemberthez is tökéletesen illik.
Fotó: Getty Images