Friss, fanyar nyári zöldbabfőzelék: a tejföltől lesz selymes

Ács Bori 2019. július 26.

A legtöbb gyerek kezdetben szereti a főzelékeket, aztán találkozik az óvodai menzával és hamar elveszíti a beléjük vetett bizalmát. Sok munkám van benne, hogy az én gyerekeim, ha meg is utálták, aztán újra megszeressék az összes főzeléket, de most mindet nagyon boldogan eszik.

Valójában ugyanis ez egy nagyon jó műfaj, mert hamar elkészül, egyszerű, mindig a szezonhoz igazítható és nagyon sokféleképpen lehet variálni. Nem feltétlenül kell bele a régi reflexek szerint sok rántás vagy habarás, akár liszt nélkül is megállják a helyüket, saját magukkal is sűríthetők és mindig aszerint alakíthatók, épp milyen tejtermék van otthon. 

A zöldbabfőzelék nagy mumus, a menzán talán ezt lisztezték be a legdurvábban, gyakran annyira, hogy megállt benne a kanál is. Így a lényeg vész el, a zöldbab könnyed, friss tulajdonsága. Afelől is megoszlanak a vélemények, hogy sok fokhagymával, illetve hogy édesen vagy savanyún készüljön, van, aki pirospaprikát tesz bele, más inkább kaprot vagy petrezselymet.

zo_ldbab_fo_zele_k_1.jpg

Tejföl, fokhagyma, kapor és citrom

Vannak főzelékek, amiket sokféleképpen szeretek variálni, de a zöldbabot mindig ugyanúgy főzöm, tejföllel, nagyon kevés fokhagymával, kaporral és citrommal. Ha épp nincs otthon citrom, jó valamilyen enyhe ecet is helyette, de citrommal lesz az igazi.

A sűrítéshez kevés étkezési keményítőt is lehet használni, de saját magával is sűríthető. Itt nem működik viszont a botmixer, külön kell leturmixolni a főzelék egy részét, így nem akadnak meg a pengéken a bab rostjai.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9314967578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása