5 szuperélelmiszer, ami megment téged és a Földet is

Ács Bori 2019. július 20.

A klímaváltozásnak át kell alakítania a táplálkozási szokásainkat is, erről már többször írtunk. Most a BBC szedett össze öt olyan élelmiszert, ami valószínűleg nem csak menő, de hasznos és egészséges is lehet a jövőben.

Évente előkerül egy-egy olyan alapanyag vagy élelmiszer, ami a világ egy bizonyos pici pontján alapvető, de senki más nem ismeri, majd egy csapásra őrületesen népszerű lesz. Ilyen volt például a Bolíviában és Peruban mindennapos quinoa: vajon milyen ehhez hasonló szuperételek lesznek népszerűek a jövőben?

Moringa - a csodafa

Az Ázsia több területén termő fát csodafának is nevezik, bizonyos részeit felhasználják az ayurvédikus gyógyászatban. A fa levelei, amit évente hétszer lehet szüretelni, A- és C-vitamint, kalciumot és káliumot is tartalmaznak. Míg a leveleit levesek tisztítására használják, hosszú hüvelyes termését Indonéziában és a Fülöp-szigeteken kisebb darabokban currykbe és levesekbe főzik, vagy por formájában keverik az ételekhez. A hüvelyek olyan magvakat tartalmaznak, amelyekben olajsav található - ez az összetevő pedig segíthet szabályozni a koleszterinszintet.

szupere_telek_3.jpg

Wakame - az ízfokozó alga

A japán tengeri alga évszázadok óta értékes és fontos alapanyag az országban, ma már Új-Zélandon, Argentínában és Franciaországban is megterem egész évben. Mindenféle mesterséges, hozzáadott alapanyag nélkül szedik le és szárítják ki a napon. Az alga egy erős ízfokozó, ami az ötödik alapízt, az úgynevezett umamit tartalmazza, ezért fontos szerepe van a japán gasztronómiában. Nagy előnye továbbá, hogy egy nagyon fontos omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyet máskülönben, növényi forrásból lehetetlen lenne bevinni a szervezetbe.

szupere_telek_wakame.jpg

Nopales cactus - az egészséges kaktusz

A mexikói konyha fontos alapanyagának leveleit, hajtásait és gyümölcsét is felhasználják, nyersen vagy lekvárba, gyümölcslébe főzve. A kaktusz eddig nem bizonyított jó tulajdonságát a benne megtalálható rostokban sejtik. Ezek a rostok segíthetnek a zsírok kiválasztásában és a 2-es típusú diabéteszben szenvedők vércukorszintjének csökkentésében is. 

Fonio - az ősi gabona

Ez az ősi afrikai gabona könnyen elkészíthető és diós aromájáról híres. Már az ókori Egyiptomban is termesztették, létezik sötét és világos változata is ennek az ellenálló, szárazságot is jól tűrő gabonának. A vasban, cinkben és magnéziumban gazdag alapanyag a kuszkuszhoz vagy a rizshez hasonlóan használható.

szupere_telek_bambara.jpg

Bambara - az afrikai mogyoróféle

Egy növény, ami kevésbé olajos, viszont édesebb a földimogyorónál. A szegényes táptalajon is termő növény remek tulajdonsága, hogy javítja a termőföld minőségét, ami így termékenyebbé válik. Ez a hagyományos afrikai babféle megterem Thaiföldön és Malajzia egyes részein is, fogyasztható főzve, sütve vagy akár finom lisztté őrölve is. Afrikában levesek alapjául használják a pürésített babokat, ami jó növényi fehérjeforrásnak számít, valamint ásványi anyagokban is gazdag.

Fotók: Getty Images 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7614883436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása