Ha azt mondom rántotta, mindenkinek a klasszikus tojásétel jut eszébe, amit otthon készítünk, eszünk étteremben, kávézóban. Nagyon finom magában is, de tehetünk bele hagymát, zöldséget, ki hogy szereti.
Ha reggelizőhelyeket látogatunk, omlett is szerepel az étlapon, ez némileg elegánsabb, mint a rántotta. Nem véletlen, hogy francia eredetű ételről van szó.
De nem csak a franciáknak, az olaszoknak is van tojásétele, a frittata, ami sültet jelent. Eredetileg öntöttvas serpenyőben készül, először a tűzhelyen, majd a sütőben. A frittata azért hasonlít inkább a rántottára, mert a hozzávalókat ugyanúgy belekeverik és nem az utolsó fázisként teszik rá a tojásra.
Mit kell tudni az olaszok tojásételéről?
A frittata igazi maradékmentő: bármilyen maradék alapanyag belekerülhet, legyen az zöldség vagy sajt. Az eredeti úgy készül, hogy felverik a tojásokat, belekeverik a hozzávalókat, majd egy forró öntöttvas serpenyőbe öntik, és pár perc múlva sütőben megsütik. Igazi közösségi, családi fogás, a frittatát, mint egy tortát felszeletelik, úgy fogyasztják. Érdekes, hogy inkább vacsorára és nem reggelire eszik.
Egyenként is ízesíthetjük
Ez a frittata azért más, mert muffinformában sül, így akár egyenként is lehet őket ízesíteni. Borsó, újhagyma és feta sajt kerül bele, igazi vidám színekben pompázik, a sajt pedig karakteres ízt ad neki.
Fotó: Getty Images