A nizzai saláta után nem leszünk éhesek - Nagyon laktató

Ács Bori 2019. július 19.

Igazából nem teljesen nizzai saláta ez, inkább annak egy budapesti változata, mégis az egyik leglaktatóbb nyári saláta, amit el tudok képzelni.

Hiába esik nagyon jól hőségriadóban hideg salátákat enni, a legtöbb után két órával újra pokoli éhesek leszünk, utánaküldünk egy kakaós csigát és lőttek a fitt, egészséges napnak. Ez a saláta viszont, nevezzük akárminek is, annyi laktató alapanyagot tartalmaz, hogy felér egy teljes értékű ebéddel. Olyannyira így van ez, hogy inkább az a kérdés, vajon belefér-e még a saláta kategóriájába - de ez már talán nem is lényeges.

Ha elkezdünk nyomozni az eredeti nizzai saláta után, őrületes káoszba botlunk, aminek a végén már azt sem tudjuk meghatározni, mi nem nizzai saláta, nemhogy mi az. 

Káosz a nizzai saláta körül

Az eredeti verzióban állítólag csak paradicsom volt és szardellafilé. Aztán egyre több különböző elem csatlakozott a kompozícióhoz, olajbogyó, articsóka, paprika, később főtt zöldségek is, például zöld ceruzabab és krumpli. Később a nizzai saláta témája egyre nagyobb vitákat váltott ki, sokan úgy gondolták, nem lehetnek benne főtt zöldségek, mások a halat zárták ki belőle, viszont adtak hozzá egy csomó további zöldet.

nizzai_1.jpg

Általában ezt nevezik annak

A mai receptek általában azt nevezik nizzai salátának, amiben van főtt krumpli, ceruzabab, paradicsom, uborka, tonhal, főtt tojás és még fekete olívabogyó is. A végén zöldfűszereket és egy gazdag, mustáros vinaigrettet is tesznek rá. 

Mivel nálunk nem vagy csak ritkán lehet friss ceruzababot kapni, a zöldbab viszont éppen él és virul, erre cseréltem, és éppen csak ressre főztem. Azzal vigasztaltam magam a csalásért, hogy voltaképp ahány szakács, annyiféle nizzai saláta létezik, így ez sem számíthat nagyobb szentségtörésnek.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4614939336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása