A saláta nagyon szerethető étel, ha nem is minden nap, de szívesen eszem magában is. A tabulé pont egy olyan változata, amit húsok vagy főételek mellé is fogyaszthatunk, de egyedül is megállja a helyét.
A tabulé egyik - de nem fő - összetevőjének, a bulgurnak óriási hagyománya van az arab országokban. A bulgurt, vagyis a tört búzaszemeket előfőzik, szárítják, majd megőrlik. A bulgur a közel-keleti konyha egyik fő alapanyaga, önállóan, köretként, de húsételekhez keverve is fogyasztják.
Petrezselyem bulgurral ízesítve
Bár a tabulét a bulgur teszi laktatóbbá, a saláta mégsem erről a gabonáról, hanem a petrezselyemről szól. Az eredeti, autentikus libanoni receptben olyannyira a petrezselyem dominál, hogy a tabulé gyakorlatilag petrezselyemsaláta némi paradicsommal és bulgurral ízesítve.
A petrezselyem nem olyan megosztó zöldség, mint mondjuk a kapor vagy a koriander, ezért jó alapanyag, ráadásul nagyon egészséges. A zöldje és a gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, és erősen vízhajtó is.
Fotó: Getty Images