Talán meglepő lehet, de annak ellenére, hogy nagyon szeretek főzni, néha elképesztően jól tud esni, hogyha valaki más főz helyettem, és nekem csak meg kell ennem. És nem csak azért, mert olykor jó pihenni egyet.
A főzés- és kajamániámból fakadóan megszállottan szeretek másokat nézni, ahogyan főznek. Mert mindenki másképp csinálja még a legegyszerűbb ételt is, másképp töri fel a tojást, máshogy sóz, vág fel fokhagymát. De mindenekelőtt mindenki számára más az az étel, amit olyankor dobnak össze, amikor nincs otthon semmi, csak ami a kamrából összeszedhető.
Sokan ilyenkor összeraknak egy rántottát, de nekem nem ilyen hétköznapi barátaim vannak, hanem olyanok, akik portugál korianderes kenyérlevest csinálnak, de tényleg öt perc alatt és valóban csak néhány alapanyagból.
4 alapanyag, 5 perc
Kell hozzá tojás, kenyér, sok friss koriander és rengeteg fokhagyma. A friss koriander az egyetlen szűk keresztmetszet, nehéz annak, akinek nincs egy szépen fejlett bokor az erkélyén, de el tudom képzelni, hogy más friss zöldekkel is működhet ez a recept.
Főzni sem kell
Az egész készítmény elsőre nagyon szokatlan és egészen fura. A tojás és a kenyér besűríti a levest, a koriander és a fokhagyma félig nyers marad, mivel a leves tulajdonképpen nem fő, csak mindent leforráz a víz. Ezért aztán annak ellenére, hogy csak pár alapanyagból áll, ez egy csípős, nagyon fűszeres és szuper izgalmas hibrid állagú étel, amibe vagy rögtön beleszeret az ember, vagy nem, de kipróbálni mindenképp muszáj.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Közreműködött: Ruszty László