Szárított paradicsom házilag: egyszerű és sokkal olcsóbb, mint a bolti

Sági Zsófia 2019. július 1.

Annyi, de annyi ételhez jó a szárított paradicsom: tésztaszószokba, salátákba, egyszerűen szendvicsekbe téve, grillhúsok mellé, tésztába belegyúrva. Mégis keveset használom, mert horroráron lehet kapni a boltokban. De miért is kéne megvenni?

Szárított paradicsomot végtelenül egyszerű házilag készíteni: csak félbe kell őket vágni, kitenni a napra vagy betenni a sütőbe, majd várni, amíg kiszáradnak. 

Ha nagyobb a paradicsom

Készíthetjük koktél-, de nagyobb méretű paradicsomból is. A recept az előbbi leírását tartalmazza, ha nagyobbat használunk, akkor ezekre figyeljünk:

  • távolítsuk el a paradicsom csumáját is,
  • jóval több ideig, akár 5-6 óráig süssük, közben fordítsuk is meg.

Napon is készíthetjük őket, főleg ebben a meleg, száraz időben, ebben az esetben kb. 2-3 napra - rosszabb idő és nagyobb példányok esetén akár egy hétre - tegyük ki őket a napra, fedjük le őket hálóval, hogy ne szálljanak rá a bogarak, estére pedig vigyük be őket. 

szaritottpari.jpg

Mire figyeljünk?

A sütési időre. Azt szeretnénk, ha a paradicsom elveszítené nedvességtartalmát, mazsolaszerű lenne, de semmiképpen sem ropogós. Legyen kicsit ragacsos, aszalt, de ne készítsünk belőle chipszet. Koktélparadicsomok esetében 2 óra után figyeljük a sütőt, nagyobbaknál 4 óra után. 

A paradicsomokra bármilyen fűszert tehetünk, elég az is, ha csak sót, borsot szórunk rá. Sütés előtt és sütés után is ízesíthetjük őket, szárított fűszert inkább előtte, frisset utána szórjunk rá. Ha nem használjuk el rögtön a szárított paradicsomot, akkor olívaolajban tegyük el, így 2-3 hónapig is eláll a hűtőben.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5714914664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása