A szimpatikus nevű görhét hagyományosan aratás idején sütöttek az asszonyok. Mikor elkészítettük, megértettük miért. Tömény is, édes is, igazi energiabomba.
A 2006-os Művészetek Völgye fesztiválon találkoztam először a görhével, azóta készülök megsütni. Most a véletlen az utamba dobta a receptjét, úgyhogy gondoltam, elkészítem, hátha más is kedvet kap ehhez a hagyományos népi étekhez.
Gyors recept, amihez méregetni sem kell
A görhe a poharas sütik módszerével készül mindössze 6 hozzávalóból. Villám recept a javából, amit nem lehet elrontani.
Egész napra energiát biztosít
Aratási étel lévén a görhét a komoly fizikai munkát végzők energiaszükségleteinek kielégítésére dizájnolták, ezért ideális uzsonna lehet például kiránduláskor is. Bár ezt csak zárójelben mondom, mert isten ments, hogy bárki kedvét elvegyem ettől a finom és szuper egyszerű süteménytől, de jól fog esni utána egy kis levezető séta.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/ Só&Bors