A kandírozott cseresznye mindenre és mindenbe jó: tehetjük süteményekbe, krémekbe, fagylaltokba, koktélokba, de önmagában is nagyszerű csemege.
Sajnos az üzletekben aranyáron mérik, de otthon is elkészíthetjük se perc alatt. A kandírozásnak kétféle módja létezik, ez a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb.
Hogyan kandírozzunk?
A kandírozás lényegében egyfajta tartósítás, ahol a gyümölcsben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ennek kétféle technológiája létezik.
Lassabb módszer
Ez az eljárás napokat vesz igénybe, viszont az így tartósított gyümölcs hónapokig eláll. Ehhez a meggyet szét kell teríteni egy tepsiben, majd nyakon önteni forrós, cukros sziruppal. Ezt másnap le kell önteni róla, kipótolni a folyadékot (1 kg gyümölcshöz 1 liter kell), felforralni, majd újra leönteni vele, Ezt kell ismételni 4-5 napig. Az 5. napon a gyümölcsökkel együtt kell felforralni a szirupot, majd 3-4 napig állni hagyni. Végül le kell csöpögtetni, és meleg helyen száradni hagyni.
Gyorsabb módszer
A gyorsabb eljárás, amit lejjebb olvashattok, 1 óra munkát és 1 nap száradási időt vesz igénybe. Ehhez kevés vízzel és sok cukorral kell felforralni a gyümölcsöt addig, amíg az opálos nem lesz. Ezután tepsire kell borítani, majd 1 nap alatt kiszárítani. Ha szeretnénk, a szárítás előtt még cukorba forgathatjuk a cseresznyét. Ha igazán gyors megoldásra vágyunk, tegyük 40-50 fokos sütőbe a gyümölcsöt 1-2 órára.
Fotó: Getty Images