Ez a tésztasaláta nem az, ami a nyolcvanas években került a büféasztalokra, inkább nem is kellene így neveznünk, nehogy bárki véletlenül arra asszociáljon.
Azokkal a túlmajonézezett, mirelit zöldségekkel súlyosbított tésztás trutyikkal ellentétben ez egy izgalmas, csípős, savanykás, állagokat izgalmasan keverő, összetett étel.
A három alapelem: tészta, öntet, zöldség
Három alapelemből áll össze ez a saláta vagy hideg tészta, egyik sem ideális elnevezés. Az első a tészta, ami eredetileg kínai tojásos tészta, de lehet rizstészta is vagy akár teljesen hétköznapi spagetti. Azért jobb a tojásos vagy a rizsből készült, mert ezek nagyon jól fel tudják venni a mogyorós szószt, ami ennek az ételnek a lelke.
A második összetevő ez az öntet, amihez mogyoróvaj és zöld citrom kell, de már egyiket sem lehetetlen beszerezni.
A harmadik elem a kiegészítő, alapvetően zöldség, de kerülhet bele maradék sült csirke is, kinek mi akad éppen a keze ügyébe. Nagyon jót tesz még neki valamilyen ropogós mag is, szezám vagy mogyoró.
Talán a legnagyobb előnye ennek a fogásnak azon túl, hogy finom, az, hogy jól tárolható és hordozható, piknikre és munkahelyi ebédnek is ideális.
Fotó: Ács Bori/Sóbors