Házi paradicsomszósz zöldfűszerekkel - Érdemes nagy tételben készíteni

P. Szabó Fruzsi 2019. június 4.

Ez a mennyei, fűszeres alapszósz jó szolgálatot tesz, ha hirtelen tör ránk az éhség, viszont nincs kedvünk órákig a konyhában robotolni. Az elkészítése egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Ha pedig egyszerre legyártunk belőle egy nagyobb adagot, majd lekvármódra eltesszük, akkor csak elő kell kapni a spájzból, felmelegíteni és rázuttyantani a frissen kifőtt tésztára.

Ki ne szeretné a paradicsomszószos tésztát? Jómagam ezerféleképpen készítem. De azt hiszem, minden kétséget kizáróan nálunk az alábbi recept a favorit. A család imádja és mindig örömmel fogadja, ha éppen nincs kedvem túl nagy főzőcskéhez és csak egy kis házi paradicsomszószos tésztát rittyentek nekik.

Frissel a legfinomabb

Maga a szósz nagyon egyszerű, zöldséges, paradicsomos és elképesztően ízletes. Télen készíthetjük konzervparadicsomból is, de lévén, hogy nyár van és végre tele a piac friss paradicsommal, érdemes abból dolgozni. A fűszerezés ízlés dolga, nálam a két kedvenc, a petrezselyem és a bazsalikom került bele, frissen természetesen. De ha éppen nincs otthon egyik se, csak egy kis szárított oregánó, akkor azzal is készülhet a szósz.

szosz2.gif

Tartósítás

Ha ízlett, készítsünk nagyobb adagot. Én a következőképpen szoktam eljárni. A mosogatógéppel tisztára mosott üvegeket átöblítem, majd negyed órára 100 fokos sütőbe teszem. Az üvegtetőket lobogó, ecetes vízben negyed óráig főzöm. A forró szószt a fertőtlenített üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejre fordítom és hagyom egy kicsit kihűlni. Mikor már csak meleg, de nem forró - különben szétpattanhat -  az üveget és tartalmát vízfürdőbe teszem, így biztosan vákuum keletkezik. Így hűtöm ki teljesen. Figyelem, csak 3-4 hétig tartósítható az eltett étel.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4514875784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása