Ez a mennyei, fűszeres alapszósz jó szolgálatot tesz, ha hirtelen tör ránk az éhség, viszont nincs kedvünk órákig a konyhában robotolni. Az elkészítése egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Ha pedig egyszerre legyártunk belőle egy nagyobb adagot, majd lekvármódra eltesszük, akkor csak elő kell kapni a spájzból, felmelegíteni és rázuttyantani a frissen kifőtt tésztára.
Ki ne szeretné a paradicsomszószos tésztát? Jómagam ezerféleképpen készítem. De azt hiszem, minden kétséget kizáróan nálunk az alábbi recept a favorit. A család imádja és mindig örömmel fogadja, ha éppen nincs kedvem túl nagy főzőcskéhez és csak egy kis házi paradicsomszószos tésztát rittyentek nekik.
Frissel a legfinomabb
Maga a szósz nagyon egyszerű, zöldséges, paradicsomos és elképesztően ízletes. Télen készíthetjük konzervparadicsomból is, de lévén, hogy nyár van és végre tele a piac friss paradicsommal, érdemes abból dolgozni. A fűszerezés ízlés dolga, nálam a két kedvenc, a petrezselyem és a bazsalikom került bele, frissen természetesen. De ha éppen nincs otthon egyik se, csak egy kis szárított oregánó, akkor azzal is készülhet a szósz.
Tartósítás
Ha ízlett, készítsünk nagyobb adagot. Én a következőképpen szoktam eljárni. A mosogatógéppel tisztára mosott üvegeket átöblítem, majd negyed órára 100 fokos sütőbe teszem. Az üvegtetőket lobogó, ecetes vízben negyed óráig főzöm. A forró szószt a fertőtlenített üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejre fordítom és hagyom egy kicsit kihűlni. Mikor már csak meleg, de nem forró - különben szétpattanhat - az üveget és tartalmát vízfürdőbe teszem, így biztosan vákuum keletkezik. Így hűtöm ki teljesen. Figyelem, csak 3-4 hétig tartósítható az eltett étel.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors