Hihetetlen mennyi íz és textúra van ebben az egyszerű ételben. Sűrűre főtt köles, ropogós padlizsánszeletek, krémes, fűszeres paradicsomszósz, a tetejére sült morzsás parmezánréteg. Gyors és egyszerű, mégis finom és laktató fogás.
Nagy kedvencem mostanában a köles, már valószínűleg ezerféleképpen méltattam remek ízét, változatos felhasználhatóságát, páratlan egészségügyi hatásait. Tény és való, hogy a köles egy szuper alapanyag, ami remekül illeszthető a tavaszi étrendbe.
Sűrűre kell főzni a kölest
Ebben a receptben az a lényeg, hogy jó sűrűre, kásaállagúra főzzük. Másképpen nem készíthető jó rakott köles. Ha túlságosan pergősre fő a gabona, akkor nem tudjuk majd kiemelni a sütőedényből a szép szeleteket, hanem az egész összetöpped, és bár az íze ugyanolyan pompás lesz, a látvány már nem lesz az igazi.
A padlizsán előkészítése
A padlizsánnal is van egy kis munka, de tényleg nem sok. Elő kell sütni. Illetve, ha a padlizsánunk már jó érett, kicsit öreg, akkor érdemes besózni, hogy kiizzadja a keserű levét. A besózott padlizsánszeleteknek fél óra is elég, de jobb egy egész órán át pihentetni így. Az idő elteltével öblítsük át, alaposan nyomkodjuk ki, a vizet itassuk fel papírtörlővel. Az így előkészített padlizsánokat kevés olajjal süssük meg a sütőben.
Fűszerezésben szabad a pálya
A paradicsomszósszal kapcsolatban csak annyit, hogy az alábbi fűszerezés mindössze ajánlás. Én imádom a petrezselymet, és ezért amibe lehet, belepakolom. Ezen kívül csak oregánó és egy kevés fokhagyma kerül a szószba. Természetesen, ha valaki jobban szeret más fűszereket, ne adj isten a piacon elcsípett egy hatalmas csokor gyönyörű bazsalikomot, akkor azzal is készítheti, vagy bármivel, amit szeret, ami passzol a paradicsomhoz.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors