Rakott köles fűszeres paradicsommal, ropogósra sült padlizsánnal

P. Szabó Fruzsi 2019. június 1.

Hihetetlen mennyi íz és textúra van ebben az egyszerű ételben. Sűrűre főtt köles, ropogós padlizsánszeletek, krémes, fűszeres paradicsomszósz, a tetejére sült morzsás parmezánréteg. Gyors és egyszerű, mégis finom és laktató fogás.

Nagy kedvencem mostanában a köles, már valószínűleg ezerféleképpen méltattam remek ízét, változatos felhasználhatóságát, páratlan egészségügyi hatásait. Tény és való, hogy a köles egy szuper alapanyag, ami remekül illeszthető a tavaszi étrendbe.

Sűrűre kell főzni a kölest

Ebben a receptben az a lényeg, hogy jó sűrűre, kásaállagúra főzzük. Másképpen nem készíthető jó rakott köles. Ha túlságosan pergősre fő a gabona, akkor nem tudjuk majd kiemelni a sütőedényből a szép szeleteket, hanem az egész összetöpped, és bár az íze ugyanolyan pompás lesz, a látvány már nem lesz az igazi.

A padlizsán előkészítése

A padlizsánnal is van egy kis munka, de tényleg nem sok. Elő kell sütni. Illetve, ha a padlizsánunk már jó érett, kicsit öreg, akkor érdemes besózni, hogy kiizzadja a keserű levét. A besózott padlizsánszeleteknek fél óra is elég, de jobb egy egész órán át pihentetni így. Az idő elteltével öblítsük át, alaposan nyomkodjuk ki, a vizet itassuk fel papírtörlővel. Az így előkészített padlizsánokat kevés olajjal süssük meg a sütőben.

rakottkoles2.gif

Fűszerezésben szabad a pálya

A paradicsomszósszal kapcsolatban csak annyit, hogy az alábbi fűszerezés mindössze ajánlás. Én imádom a petrezselymet, és ezért amibe lehet, belepakolom. Ezen kívül csak oregánó és egy kevés fokhagyma kerül a szószba. Természetesen, ha valaki jobban szeret más fűszereket, ne adj isten a piacon elcsípett egy hatalmas csokor gyönyörű bazsalikomot, akkor azzal is készítheti, vagy bármivel, amit szeret, ami passzol a paradicsomhoz.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9814866940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása