A frittata egy rántotta és egy lepény keresztezése. Nem rántotta, mert egybesült, szeletelhető állagú, de nem is lepény, mert csak tojás tartja össze a beletett elemeket. Éppen ezért nem is kizárólag ebédre jó, hanem a nap bármelyik szakában bevethető aszerint, épp mit teszünk bele.
Amellett, hogy egy finom dolog, mindenekfelett elképesztően praktikus találmány a frittata. Tipikus hűtőmaradékos étel, felvesz, sőt, a magasságokba emel minden kiszáradt kolbászsarkot és megfonnyadt paprikát, sajtmaradékot és megmaradt párolt zöldségköretet ugyanúgy örömmel hasznosít.
Frissen, melegen is finom, de én a legjobban langyosan vagy hidegen szeretem, ekkor jól szeletelhető és csomagolható, szállítható is, így szuper piknikre, kirándulásra, sőt, hordozható ebédnek is megállja a helyét.
Azért ne vigyük túlzásba a maradékfelhasználást
Bár valóban minden maradékot szívesen felhasznál, azért háromnál több főízt nem jó beletenni, mert teljesen összezavarja az ízlelőbimbókat. A lenti verzió éppen cukkiniből és chorizóból készült, de a borsó-feta és a paradicsom-mozzarella kombináció is jól szokott működni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors