Az olasz konyha még egy ilyen egyszerű ételben is meg tudja mutatni az igazi arcát. Véletlenül sem alakbarát, viszont annyira elképesztően finom, hogy nem lehet rá nemet mondani.
Ha ez nem lenne elég, még a neve is tökéletesen önazonos. Mert nem, az olaszok nem mozzarellás bundás kenyérnek hívják az alábbi étket. A piperkőc olaszok még a bundás kenyérnek is piperkőc nevet adnak. Hölgyeim és uraim, íme a Mozzarella in Carozza, azaz a Mozzarella hintóban.
Bivalymozzarellából az igazi
Az isteni, sült mozzarellás finomságnak minden falatja maga a dolce vita. Kedvenc piacomon, a Bosnyákon, van egy kis sajtos stand, ahol mindig kapni kézműves bivalymozzarellát. Sajnos - a kelleténél többször - nem bírom megállni, hogy vegyek belőle, mert valami hihetetlen. Puha, foszlós, semmihez sem hasonlítható a textúrája. Fényévekre előzi meg a szomorú, tehéntejből készült, gumiszerű, bezacskózott bolti rémségeket, melyek mozzarella név alatt futnak.
Ha van kedvünk és lehetőségünk, vegyünk bivalymozzarellát, és azzal készítsük el a költői elnevezésű olasz bundás kenyeret. Ez legyen az alap, a jó fajta kenyérke és a pompázatos bivalysajt. A többi rajtunk múlik. Ezt az olasz finomságot ugyanis vidékenként máshogyan készítik. Kerülhet bele például nyers füstölt sonka római módra. De nekem most jobban izgatta a fantáziámat a szardellás verzió, így alább annak a receptje található.
Fotó: Getty Images