A frozen yogurt már a nyolcvanas években is menő volt: diétásabb, mint a fagyi

Szász Eszter 2019. május 24.

Bár a frozen yogurt nem izraeli specialitás, mivel ott ettem először, nekem ehhez az országhoz kötődik. A kilencvenes évek végén Izraelben tanultam, ahol érdeklődve és persze alaposan fedeztem fel a helyi ízeket és specialitásokat. Az édességekre különös hangsúlyt fektettem már akkor is. 

A frozen yogurt vagy magyar nevén fagyasztott joghurt kevésbé kalóriadús, mint a fagylalt. Az íze savanykásabb, mint a tejszínes fagyiké, viszont a benne lévő gyümölcsöknek köszönhetően édeskésebb, mint a vizes szorbé.

A joghurt iránti rajongás a zsír elleni harc egyik megnyilvánulása volt a nyolcvanas években. Akkor a frozen yogurt népszerűsége is megnőtt, mindenki ezt a fagyinál jóval kalóriaszegényebb édességet kereste. A kilencvenes években aztán ismét peremre szorult, mert akkor a fogyókúra trend megfordult, és pont a magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását tartotta hasznosnak. 

frozen_yogurt.jpg

Hogyan készül a fagyasztott joghurt?

A fagyasztott joghurtot - vagyis a pasztőrözött, joghurtkultúrával beoltott tejet -, ahogy a fagylaltot is, keveréssel és hűtéssel teszik levegőssé. A joghurt krémessé szilárdul, a levegőtől pedig könnyed lesz.

Attól függően, hogy mit keverünk hozzá, tudjuk szabályozni a savanyúságát vagy az édességét. A frozen yogurt attól izgalmasabb vagy kreatívabb, mint a fagylalt, hogy mi magunk választhatjuk ki, milyen ízeket és hozzávalókat teszünk bele.

frozen_yogurt_gyumik.jpg

Ha csak gyümölcsökkel dúsítjuk, akkor jóval kalóriaszegényebb lesz, ha pedig kekszeket, cukorkákat és csokikat teszünk bele, akkor egy klassz, de nem fogyókúrás desszertet kapunk. 

Azokon a helyeken, ahol frozen yogurtot árulnak, az egyik oldalon a gyümölcsöket találjuk, a másik oldalon pedig a válogatott édességeket, amikkel feldobhatjuk a joghurtot. Ma már itthon is számtalan helyen kapható, főleg a nagyobb plázákban találhatunk Yono Jogo-kat. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6414773546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása