Az olasz minimalista, három íz alapelv még egy olyan ételt is képes hihetetlen magasságokba emelni, mint egy sima főtt bab. Nem gondoltam volna, hogy egyetlen alapanyagból olyan fogás lesz, amit nem lehet abbahagyni - de így történt.
Bár nyáron frissen fejtett babból a legfinomabb ez az étel, fagyasztottból, sőt, akár jobb minőségű konzervből is el lehet készíteni, úgy nagyon gyorsan elkészül. Ha egyik sincs kéznél, akkor száraz babból is simán előállítható, csak egy kicsivel hosszabb elkészítési idővel kell számolni. Húsmentes főétel, nagyon tartalmas köret, de akár hidegen, büféasztal szereplője is lehet.
Nagyon sokat dob rajta, ha a másik három kiegészítő elem is jobbféle, a fehérbor, a rozmaring és a fokhagyma, mivel rajtuk múlik az egész fogás összhatása.
Az olasz receptek azt írják, hogy egyáltalán nem baj, ha egy picit túlfő a bab és a borral összeolvadva krémes bevonat képződik rajta. Ettől nem lesz szép, de annál finomabb, a minimalizmus legnagyobb dicsérete.
Fotók: Ács Bori/Sóbors