Lágy, kapros-túrós lepény: egyszerre sós, édes és fűszeres

Ács Bori 2019. május 8.

A kedvenc lepényem nagyon megosztó étel, legalábbis abban a formában, ahogy én szeretem. Egyszerre sós és édes, ráadásul egy olyan fűszer a főszereplője, amit szinte mindig sós, savanykás környezetben szoktunk használni. 

Szóval egy lepény, amiben zöldfűszer van, mégis édes, és mindebben semmiféle modern találmány nincs, mert ez egy régi, hagyományos recept. A kapor ősidők óta nagyon fontos és szeretett fűszer, a népi gyógyászat görcsoldónak, nyugtatónak, fejfájáscsillapítónak és kismamák számára tejserkentőnek véli, de a középkorban boszorkányűző szertartásokhoz alkalmazták.

Mi azért szeretjük, mert nem csak frissen eszméletlenül erős az illata és az íze, de ennek java részét sütve is, főzve is megtartja. Az egyetlen rossz tulajdonsága, hogy kissé szúrós, szálkás az állaga, ezért érdemes minden esetben nagyon finomra aprítani. 

kaprosturos.jpg

Mi a titok?

A kapros-túrós lepény titka a habosra vert fehérjében rejlik, ettől lesz igazán lágy és habos az állaga. Persze a jó túró és a friss, nagyon illatos kapor sem árt. A mennyiség már ízlés kérdése, én legszívesebben rengeteget tennék bele, de félek, hogy a környezetem túlzásként fogná fel a dolgot. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4914801564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása