A cikket a Vénusz támogatta.
Imádjuk a banánkenyeret. Csak épp tavasszal nem jut eszünkbe készíteni, mert a hűvös, teagőzös, bekuckózós esték jutnak róla eszünkbe. Pedig valójában a banánkenyér egy szuper sütemény, amit könnyedén átfazonírozhatunk szezonális fűszerekkel, magokkal és gyümölcsökkel.
A gyerekeim nagy banánkenyér-rajongók. Van is egy jól bevált, elképesztően finom, gluténmentes receptem, amit a téli szezonban rendszeresen készítek az aprónép legnagyobb örömére.
De lévén, hogy tavasz van és melegszik az idő, nem sütöm mostanság ezt a finom kis süteményt. A múlt héten a kisfiamnak valahogy eszébe jutott a dolog és kérte, hogy készítsünk egyet. Össze is dobhattam volna a klasszikus őszi-téli verziót, de engem nem olyan fából faragtak. Egy kis keresgélés és újragondolás után meg is született a szezonális kedvencekkel megspékelt, tavaszias ihletettségű banánkenyér, amely mellé egy kevés sütőben sült, vaníliás eperkompót is készült. Fantasztikus lett. Nálunk ez az új kedvenc.
A tavaszi banánkenyér titkai
A banán - a süti lelke, mely édesít és ízesít egyszerre - természetesen változatlanul az összeállítás részét képezi. Díszítőelemül szolgál és a tésztába is kerül belőle. A megpucolt banánokat elég villával összetörni, nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka. Attól csak izgalmasabb lesz az állag, haraphatóbb a süti. A trópusokról érkező banán egyébként igazi jolly joker a konyhában: édes, könnyen pürésíthető, kiváló turmix- és krémalap. A vegánok kedvelt tojáshelyettesítője, követezésképpen remek kötőanyag. Ha ez nem lenne elég, a banán igazi vitaminbomba: nagy mennyiségben tartalmaz A-, E- és U-vitamint, valamint vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort és káliumot.
A banán tehát marad, az igazi változtatás a többi hozzávalót érinti. A korábbi recept télies alapanyagait izgalmas új ízekre cseréltem le. A karácsonyi hangulatú, melengető fahéj helyett egzotikus zöld kardamom, dió helyett pompás mediterrán pisztácia, a fekete csokoládé helyett pedig isteni epres fehér csoki került a tésztába.
Első préselésből, természetesen finomítva
A Vénusz étolajhoz mostantól kizárólag első préselésű napraforgóolajat használunk, amit egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.
Gluténmentes lisztek
Hogy a gluténérzékenyeknek és a gluténmentesen étkezőknek is kedvezzünk, a tészta alapját két gluténmentes liszt alkotja. A kókuszliszt és a frissen őrölt mandula íze remekül harmonizál egymással. Fontos, hogy a mandulát frissen őröljük meg: egy kávédarálóval erre könnyedén sort keríthetünk. Az előre ledarált mandulalisztek szárazak és íztelenek, a frissen őrölt mandulának azonban még finom marcipános aromája van, ami jól passzol a banánkenyér komplex ízvilágához.
Izgalmas ízek, egyszerű megoldások
Bár a banánkenyér számtalan izgalmas ízzel és harsány textúrával rendelkezik, valójában nem más, mint egy pofonegyszerű kevert tészta. Az elkészítéséhez nem szükségeltetik komoly szakértelem, egyszerűen csak össze kell kutyulni a száraz és a folyékony hozzávalókat, sütőformába tölteni, megsütni és már kész is. Az egyszerű, sült eperkompóttal tálalva pompás és fenséges.
Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors