Isteni banánkenyér eperkompóttal sütve: 20 perc alatt kész, a többit a sütő elvégzi

P. Szabó Fruzsi 2019. május 8.

A cikket a Vénusz támogatta.

Imádjuk a banánkenyeret. Csak épp tavasszal nem jut eszünkbe készíteni, mert a hűvös, teagőzös, bekuckózós esték jutnak róla eszünkbe. Pedig valójában a banánkenyér egy szuper sütemény, amit könnyedén átfazonírozhatunk szezonális fűszerekkel, magokkal és gyümölcsökkel.

A gyerekeim nagy banánkenyér-rajongók. Van is egy jól bevált, elképesztően finom, gluténmentes receptem, amit a téli szezonban rendszeresen készítek az aprónép legnagyobb örömére.

bananakenyer16.gif

De lévén, hogy tavasz van és melegszik az idő, nem sütöm mostanság ezt a finom kis süteményt. A múlt héten a kisfiamnak valahogy eszébe jutott a dolog és kérte, hogy készítsünk egyet. Össze is dobhattam volna a klasszikus őszi-téli verziót, de engem nem olyan fából faragtak. Egy kis keresgélés és újragondolás után meg is született a szezonális kedvencekkel megspékelt, tavaszias ihletettségű banánkenyér, amely mellé egy kevés sütőben sült, vaníliás eperkompót is készült. Fantasztikus lett. Nálunk ez az új kedvenc.

bb3.gif

A tavaszi banánkenyér titkai

A banán - a süti lelke, mely édesít és ízesít egyszerre - természetesen változatlanul az összeállítás részét képezi. Díszítőelemül szolgál és a tésztába is kerül belőle. A megpucolt banánokat elég villával összetörni, nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka. Attól csak izgalmasabb lesz az állag, haraphatóbb a süti. A trópusokról érkező banán egyébként igazi jolly joker a konyhában: édes, könnyen pürésíthető, kiváló turmix- és krémalap. A vegánok kedvelt tojáshelyettesítője, követezésképpen remek kötőanyag. Ha ez nem lenne elég, a banán igazi vitaminbomba: nagy mennyiségben tartalmaz A-, E- és U-vitamint, valamint vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort és káliumot.

bb7.gif

A banán tehát marad, az igazi változtatás a többi hozzávalót érinti. A korábbi recept télies alapanyagait izgalmas új ízekre cseréltem le. A karácsonyi hangulatú, melengető fahéj helyett egzotikus zöld kardamom, dió helyett pompás mediterrán pisztácia, a fekete csokoládé helyett pedig isteni epres fehér csoki került a tésztába.

Első préselésből, természetesen finomítva

 

A Vénusz étolajhoz mostantól kizárólag első préselésű napraforgóolajat használunk, amit egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk. 

pic_cikk_200x290-01.jpg

  

Gluténmentes lisztek

Hogy a gluténérzékenyeknek és a gluténmentesen étkezőknek is kedvezzünk, a tészta alapját két gluténmentes liszt alkotja. A kókuszliszt és a frissen őrölt mandula íze remekül harmonizál egymással. Fontos, hogy a mandulát frissen őröljük meg: egy kávédarálóval erre könnyedén sort keríthetünk. Az előre ledarált mandulalisztek szárazak és íztelenek, a frissen őrölt mandulának azonban még finom marcipános aromája van, ami jól passzol a banánkenyér komplex ízvilágához. 

bb2.gif

Izgalmas ízek, egyszerű megoldások

Bár a banánkenyér számtalan izgalmas ízzel és harsány textúrával rendelkezik, valójában nem más, mint egy pofonegyszerű kevert tészta. Az elkészítéséhez nem szükségeltetik komoly szakértelem, egyszerűen csak össze kell kutyulni a száraz és a folyékony hozzávalókat, sütőformába tölteni, megsütni és már kész is. Az egyszerű, sült eperkompóttal tálalva pompás és fenséges.

Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5914786178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása