Gyönyörű ehető virágok: melyek azok és mire használhatóak?

Sági Zsófia 2019. május 1.

A virágok konyhai felhasználása egyáltalán nem ritka - ha beülünk egy étterembe, gyakran találkozhatunk virágokkal megszórt főételekkel vagy desszertekkel, de egyre több kézműves csokoládéban is felbukkannak.

A virágok nem csak dekorációként funkcionálnak, nem csak színt visznek a tányérra - különleges ízvilágukkal az egész étel aromáját megváltoztathatják. Ráadásul minden virágnak más íze van, úgyhogy érdemes minél többet és minél változatosabb formában kipróbálni őket.

Jó minőségű alapanyag

Az a legjobb, ha a virágokat mi magunk termesztjük vagy ismerjük a származási helyét, ugyanis a virágboltokban kapható vagy forgalmas utak mellől szedett növények vegyi anyagokkal, gyomirtóval vannak kezelve, emberi fogyasztásra nem alkalmasak.

Mire kell figyelni?

Nem minden virág ehető, úgyhogy legyünk körültekintőek, ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez, ugyanis nem egy mérgező virágfajta létezik.

Bizonyos virágokat csak kis mennyiségben szabad fogyasztani, mert olyan hatóanyagokat és vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek erősen hatnak a szervezetre, pl. vérhígító vagy vízhajtó hatásúak, de allergiát is kiválthatnak.

A virágoknak csak a szirmait használjuk fel, szedjük le őket a csészelevelekről, a bibét és a szárat távolítsuk el, majd alaposan tisztítsuk meg a szirmokat, mielőtt a tányérra tesszük. Ha nem szeretnénk, hogy elhervadjon a virág, akkor nedves papírtörlőn vagy légmentesen lezárt üvegben tároljuk, csak tálalásnál tegyük a tányérra. Természetesen nem csak nyersen fogyaszthatjuk a szirmokat, lehet belőlük lekvárt, szörpöt vagy krémet főzni, széles körű a konyhai felhasználásuk. A kandírozás, vagyis a cukorban tartósítás az egyik leggyakoribb formájuk.

ehetoviragok.jpg

Levele és virága is ehető

Van pár olyan növény, amelynek csak a levelét fogyasztjuk, pedig a viráguk is ehető. Ízük a levelükhöz hasonló, csak egy picit enyhébbek, kevésbé karakteresek. Ilyenek például:

  • Rukkola
  • Bazsalikom
  • Kapor
  • Édeskömény
  • Oregánó
  • Rozmaring
  • Zsálya 

A teljesség igénye nélkül, nézzük át a leggyakrabban használt és legismertebb virágokat és felhasználásukat - a lista még sokáig lenne folytatható.

Körömvirág

Szirmai picit csípősek, fűszeresek, "zöld" ízűek, a pollene azonban allergiát okozhat, ne fogyasszuk. Nagymamám előszeretettel forrázza le, és főz belőle teát, de szirmait halhoz, tejtermékekhez, levesekhez, köretekhez és desszertekhez is használják. Szép sárga színe miatt nemcsak fűszereznek, hanem színeznek is vele.

Kamilla 

Bár legtöbbször csak teaként fogyasztjuk, édeskés, kellemes íze miatt süteményekben és krémekben is nagyon jól működik, nagy kedvencem például fehércsokoládéba keverve. Dekorálni is szuperül lehet vele.

Levendula

A levendulaszörpöt vagy - lekvárt senkinek nem kell bemutatni. A levendulát előszeretettel használják süteménykrémekben és fagylaltokban is, de önmagában, díszítőelemként is funkcionál. Fűszeres, erőteljes íze miatt nemcsak édes, hanem sós ételekhez is jól passzol.

Ibolya

Személyes kedvencem az ibolya, különleges, édeskés ízvilága van, csokoládéban kóstoltam először, és valami elképesztő ízkombinációt eredményezett. Főként desszertek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására használják, de salátákba és levesekbe is jól passzol, mint ízesítő.

ehetoviragok2.jpg

Rózsa

Rózsából is lehet szörpöt, lekvárt és krémeket készíteni, de a szirmok önmagában is fogyaszthatóak - minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az aromája. A régi nemesítések virágai is ízesebbek lehetnek, íze parfümös, kicsit a zöld almára és a szamócára emlékeztethet, főleg desszertekhez használják. Felhasználása előtt a virágok szirmairól el kell távolítani az alsó, fehéres részt. 

Hársfavirág

Ha díszítéshez használnánk, a hársfavirágot érdemes időben leszedni, mert a túlnyílt virágok könnyedén széthullhatnak. Virágját legtöbbször leforrázva, teaként fogyasztják, ugyanis nagyon hatásos meghűlés esetén, jó köhögéscsillapító és görcsoldó. De nem csak gyógyteákat, édességeket, akár szörpöt is lehet készíteni belőle.

Akácvirág

Kiskorom kedvenc nassolnivalója, gyerekként nagyon sok akácvirágot ettem. Vigyázni kell azonban vele, mert kérge és magja mérgező. Szirmai nagyon jól passzolnak salátákba, de krémekbe is, főleg hüvelyesek mellé, például humuszba. Az akácvirágból szörpöt is lehet készíteni, ugyanúgy, mintha bodzavirágból csinálnánk.

Búzavirág

Kék színe miatt gyönyörű dekoráció, salátákban használják legtöbbször, de természetes ételszínezőként is működik. Kicsit fűszeres íze van, de csak a szirmait szabad felhasználni, a többi része kesernyés. 

Szegfű

Az egyik kedvenc virágom a szegfű, de nem gondoltam volna, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Szirmai édesek, illatosak, enyhén fűszeresek, íze kicsit a szegfűszeghez hasonlít, ezért édes és sós ételekben egyaránt jól működik. Süteményeken, kekszekben gyönyörűen mutat.

ehetoviragok3.jpg

Borágó

Szintén gyönyörű kék színe van, csillag alakú virágait akkor hullatja el, mikor ehetővé válik. Íze édeskés, sokan az uborkához hasonlítják. Húsok és saláták tökéletes kísérője, de szárítani nem érdemes. Limonádéba is jól passzol, frissességet biztosít az italnak.

Büdöske

Bár a neve nem túl bizalomgerjesztő, virágai ízletesek. Virágszirmait gyógyteákban, salátákban, köretekben szokták felhasználni, erőteljes sárga színe miatt sokszor helyettesítik vele a sáfrányt. Összevágott szirmait rizsbe és levesekbe is ajánlják, főleg a citrom zamatú változatait.

Koriander virága

Bár sokan nem kedvelik íze és illata miatt, virága nagyon egészséges, gyógyhatású. Mindenképpen frissen használjuk, főzés és szárítás nélkül, úgyhogy leginkább salátákba passzol jól.

Tökvirág

Ehető, de nincsen jellegzetes íze, nem amiatt fogyasztják. Viszont elképesztően gyönyörű, úgyhogy tökéletes dekorációs elem, ráadásul sokoldalúan felhasználható. Több helyen is találkoztam már vele, általában megtöltik valamilyen krémmel, de a rántott verzió is gyakori.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3514687642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása