Mi kerüljön az uzsonnásdobozba, ami finom és egészséges is?

Szász Eszter 2019. április 25.

A mi kerüljön az uzsonnásdobozba örök probléma az iskoláskorú gyerekek szülei körében. A legtöbb iskolás reggel 8-tól délután 4-ig koptatja az iskolapadot, sokan onnan még különórára vagy sportolni mennek, így muszáj egész napra biztosítani nekik a megfelelő táplálékot, ami finom és valamennyire egészséges is.

A gyerekek a reggeli rohanásban sokszor éhgyomorra mennek el otthonról, és már az első szünetben rávetik magukat az uzsonnásdoboz tartalmára. Egy részük csak ebédel a menzán, és az ételt legtöbbször csak megpiszkálják. 

A gyerekeim osztályában az a megállapodás a szülők közt, hogy a büfébe járást nem támogatjuk, mert akármennyire is igyekeznek egészséges finomságokat árulni, a választék legnagyobb része még mindig az édességekből és a cukros üdítőkből áll.

Szendvics, zöldség, gyümölcs és egy kis édesség

Az iskolaév elején olyan uzsonnásdobozt vásároltam, amely többrekeszes. Az egyikbe kerül a szendvics, a másikba valamilyen zöldséget vágok össze. Egy külön dobozba gyümölcsöt kockázok. Mindig kerül egy kis édesség is a dobozba, de ez is házi készítésű legtöbbször. A kulacsukba általában víz vagy néha házi málnaszörp kerül. Nem mondom, hogy nem kaptam még vissza dobozt érintetlenül - nem volt időm megenni felkiáltással - vagy nem cserélték el egymással a tízóraikat, de legtöbbször csak az összegyűrt szalvéta emlékeztet a becsomagolt ételekre.

Az én taktikám az, hogy vasárnap este a gyerekek segítségével nagyjából összeírom, hogy a héten miket szeretnének vinni az iskolába, és aszerint vásárolok alapanyagokat.

uzsi.jpg

Heti menü

Íme egy heti menü, ami persze tetszés szerint variálható, bővíthető. A szendvicshez legtöbbször teljes kiőrlésű pékárut használok.

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

  • vajas kalács mézzel vagy lekvárral
  • alma vagy bármilyen idénygyümölcs

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5014635534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása