Pirult petrezselymes újkrumpli - Egy köret, ami főételként is zseniális

Szász Eszter 2019. április 24.

Kétféle embertípus létezik: aki szereti a krumplit és aki nem. Na jó, ez ebben a formában kicsit sarkítás, de van, aki el sem tud képzelni egy ebédet krumpli nélkül, de van, aki csak rizst vagy még egészségtudatosabb köretet fogyaszt a hús mellé. 

Én az utóbbi csoportba tartozom, az összes köret közül a krumplit szeretem a legkevésbé. Ebben az is közrejátszik, hogy a burgonya nem igazán fogyókúrás étel, illetve az is, hogy már annyi más köret létezik, hogy a krumpli kicsit háttérbe is szorult. 

petrikrumpli.jpg

Az újkrumpli előnyei

Na de van egy pár hét az évben, amikor mégis újragondolom a krumplihoz fűződő viszonyomat. Ez pedig az újkrumpliszezon, amikor minden erről a zöldségről szól. A külseje is sokkal szebb hagyományos társánál, kis rózsaszín gömböcskék sorakoznak a piacon a többi színes gyümölcs és zöldség közt. Az újkrumpli sokkal kevesebb kalóriát, de több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz, mint a téli társa. A víztartalma is sokkal magasabb.

Pucolva vagy héjában?

Nekem a gyerekkorom jut róla eszembe, a nyarak és a nagymamám. Emlékszem, volt egy nagyon menő újkrumplipucolónk, egy edény tekerős karral, belül smirglivel, ami pikkpakk megpucolt egyszerre egy nagy adagot. Utána csak betettük a sütőbe, egy kis zsírt vagy olajat tettünk alá, sóztuk, petrezselymet szórtunk rá, és kész is volt az isteni ebéd. Sokszor még húst sem ettünk hozzá, csak egy kis tejfölös uborkasalátát.

Bár az újkrumpli pucolása némileg macerás, mégis inkább héjastul vegyük a piacon és ne tisztítva. Egyrészt, mert ha előre megtisztítják, gyorsan elveszíti a frissességét, másrészt meg nem tudhatjuk, milyen módszerrel szabadították meg a héjától. Otthon sós vízbe áztatva gyorsan meg tudjuk hámozni, de használhatunk direkt erre a célra kapható dörzsikesztyűt is. A sütőben sült változathoz nyugodtan rajta is hagyhatjuk a héját, és meg is ehetjük, szépen lepirul. 

Az újkrumpli tepsiben sütve a legfinomabb, kevés zsiradékkal az alján. Kiválóan illik hozzá a petrezselyem, snidling, a rozmaring és a kakukkfű. Ha szeretnénk, a sütés végeztével átforgathatjuk egy kis vajon a krumplikat egy nagyobb serpenyőben, a tálalásnál is jól fognak benne mutatni. 

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8114766816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása