Ez a mártogatós recept eredetileg meghatározott típusú sajtból, zöldfűszerekből és zöld citromból állt, de az utóbbi években annyiféleképpen csináltam már, hogy kiderült, minden eleme a végletekig variálható aszerint, mit találok épp a hűtőben.
Ha feta van, azzal is nagyon jó, de legalább annyira finom, csak persze egészen más lesz juhtúróból vagy kecskesajtból, esetleg natúr krémsajtból vagy ezek keverékéből. Ugyanezen elvek mentén lesz szuper kaporral, petrezselyemmel, medvehagymával, vagy - mint most - ezek keverékével.
Összeállítani aprítógéppel a legegyszerűbb, de egy villa vagy egy kézi habverő is simán megteszi, viszont a fűszereket ebben az esetben külön kell deszkán finomra vágni. Nagyon illúzióromboló tud lenni, amikor nagyobb darab fűszerszárakat kell rágcsálni mártogatás közben.
Ehhez a krémhez, minden egészségtudatos megfontolástól függetlenül is, a répa-, paprika- és uborkahasábok mennek a legjobban.
Fotók: Ács Bori/Sóbors