A klasszikus franciasaláta receptje – Sonka és sült húsok mellé kötelező

Sági Zsófia 2019. április 18.

A húsvéti menü mellől - legyen az töltött tojás, sült hús vagy sonka - nem hiányozhat a franciasaláta. Ki így, ki úgy szereti, de minden ünnepi asztalon megtalálni.

Megmondom őszintén, eddig még nem sokszor készítettem franciasalátát - általában csak húsvétkor esszük, ilyenkor pedig minden nagyszülő csinál belőle egy hatalmas adagot, úgyhogy nem volt rá szükség. Most azonban eljött az ideje, hogy a tökéletes franciasaláta nyomába eredjek, és magamnak kísérletezzem ki a megfelelő arányokat.

Van, aki krumplival, van, aki anélkül, van, aki édesebben, van, aki sósabban szereti - a franciasalátának nincsen egységes receptje. Nekem a lejjebb megtalálható arányok jöttek be a legjobban, azokkal nem lehet mellélőni.

franciasalata.jpg

A franciasaláta, ami nem is francia

A franciasaláta eredete máig nem ismert, egyesek a magyar konyhaművészetnek tulajdonítják, mások az orosz saláta húsnélküli verziójának. A francia eredet azért terjedt el, mert Lucien Oliver francia szakács ötlötte ki a saláta  - legendássá vált - szószát, amelyet húsokhoz, rákokhoz, halakhoz kínált. A vendégek viszont hozzákeverték a tányéron lévő zöldségeket is, amelyek egyébként a dekorációt alkották. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors  

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3614708533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása