Milyen borok kerüljenek a húsvéti asztalra? Ezekkel lesz tökéletes a harmónia

Kodela Mia 2019. április 17.

Ünnepek alkalmával szeretünk komolyabb, drágább borokat elővenni, de mivel már tavasz van, ezek közül inkább a könnyebb tételeket preferáljuk; azokat, amik ráadásul jól illenek a húsvétkor feltálalt tradicionális ételek mellé is.

Ha a húsvéti menüt tervezzük, legyen az eszünkben az is, hogy a megfelelő bort válasszuk az ételek mellé, hiszen pár alapvetés betartásával és egy kis előretervezéssel komplex gasztronómiai élményben lesz részünk.

Gondolkodjunk ilyenkor vásárlás közben akár reduktív, akár hordós fehérborokban, a vörösek közül pedig a kékfrankos-kadarka-pinot noir-zweigelt-merlot vonalon mozogjunk. A pezsgő vagy a habzóbor mindig jó választás, és ha igazán komplett egészben gondolkodunk, akkor a desszert mellé az édes bort se hagyjuk ki.

Garamvári Blanc Fleur Extra Dry

Aperitifként klasszikus opció egy pohár pezsgő. Bár hazánkban nagy hagyománya van a pálinkának, érdemes arra gondolni, hogy a magas alkohol kikészíti az ízlelőbimbóinkat, így szinte feleslegesen készítettünk finomságokat. A pezsgő pont ennek az ellenkezője, és egy szép virágos, gyümölcsös ízvilágú buborékossal könnyedén el lehet ütni az időt, amíg asztalhoz ülünk, de az is igaz, hogy bármikor feldobja a napunkat. A Blanc Fleur pont egy ilyen könnyed, barackos, fehér virágos aromájú tétel. 

husveti-bor2.jpg

Frittmann Rosé Cuvée 2018

Ha valaki nem rajongana a buborékosokért, akkor a tavasz másik nagy slágere, a rozé tökéletes neki. A friss évjáratú rozék a hideg falatok, előételek és saláták mellé is jól passzolnak, ha pedig szép meleg, tavaszi idő lesz a húsvéti hosszú hétvége alatt, akkor akár frissítő fröccsnek is kínálhatjuk. A Kunsági borvidéken található pincészet házasításában piros bogyós gyümölcsöket, ribizlit és málnát, valamint grépfrútot érzünk, de ne feledkezzünk meg a csodaszép címkéről se.

Barta Öreg Király Furmint 2015

A sonka elengedhetetlen eleme a húsvéti ünnepeknek, amit többféleképpen készítenek és tálalnak, minden családnak megvan a maga kedvence. Lévén, hogy kissé zsírosabb húsról van szó, érdemes olyan bort választani, amelynek feszes savai egyensúlyba hozzák a fogást a borral. Ez a régebbi évjáratú tokaji furmint a mádi Barta Pincétől nemcsak élénk savszerkezete, hanem érettebb aromái, eleganciája, valamint a sárga húsú gyümölcsök mellett a citrusos, fűszeres aromák és a sós-ásványos jegyek miatt is jó döntés.

husveti-bor.jpg

Taschner Soproni Kékfrankos Classic 2017

A sonka mellett a nyúl, illetve a bárány számít még ilyenkor kedvencnek, ezek fogynak leginkább a piacokon. Mindkettő kevésbé zsíros, és zöldfűszerrel, rozmaringgal, kakukkfűvel sütve inkább kevésbé testes bort kíván. Az élénkebb savak, az alacsonyabb alkohol, a könnyebb test és a zöldfűszeres aromák miatt egy hűvösebb éghajlatú borvidék, például a Soproni pont megfelelő lesz. A Taschner Borház meggyes aromájú, lendületes, jó ivású kékfrankosa mindkét hús mellé illeni fog.

Gróf Degenfeld Fortissimo 2016 

Akár a nagymama régi, kedvenc családi receptjét vesszük elő ilyenkor, akár a legújabb trend szerint megalkotott édesség kerül az asztalra, ne hagyjuk ki azt a ziccert, hogy a desszerthez passzoló édes borral koronázzuk meg az étkezést. A könnyedebb, gyümölcsökkel teli, esetleg joghurttal, túróval készülő sütik mellé egy késői szüretelésű bort válasszunk inkább, aminek kevesebb maradékcukor-tartalma inkább kiemeli, mint elnyomja az ízeket. A Fortissimo sárgabarackos és trópusi gyümölcsös jegyei, kellemes mézessége és selymes textúrája pont ilyen.

Fotók: Kodela Mia

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9914765552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása