Ünnepek alkalmával szeretünk komolyabb, drágább borokat elővenni, de mivel már tavasz van, ezek közül inkább a könnyebb tételeket preferáljuk; azokat, amik ráadásul jól illenek a húsvétkor feltálalt tradicionális ételek mellé is.
Ha a húsvéti menüt tervezzük, legyen az eszünkben az is, hogy a megfelelő bort válasszuk az ételek mellé, hiszen pár alapvetés betartásával és egy kis előretervezéssel komplex gasztronómiai élményben lesz részünk.
Gondolkodjunk ilyenkor vásárlás közben akár reduktív, akár hordós fehérborokban, a vörösek közül pedig a kékfrankos-kadarka-pinot noir-zweigelt-merlot vonalon mozogjunk. A pezsgő vagy a habzóbor mindig jó választás, és ha igazán komplett egészben gondolkodunk, akkor a desszert mellé az édes bort se hagyjuk ki.
Garamvári Blanc Fleur Extra Dry
Aperitifként klasszikus opció egy pohár pezsgő. Bár hazánkban nagy hagyománya van a pálinkának, érdemes arra gondolni, hogy a magas alkohol kikészíti az ízlelőbimbóinkat, így szinte feleslegesen készítettünk finomságokat. A pezsgő pont ennek az ellenkezője, és egy szép virágos, gyümölcsös ízvilágú buborékossal könnyedén el lehet ütni az időt, amíg asztalhoz ülünk, de az is igaz, hogy bármikor feldobja a napunkat. A Blanc Fleur pont egy ilyen könnyed, barackos, fehér virágos aromájú tétel.
Frittmann Rosé Cuvée 2018
Ha valaki nem rajongana a buborékosokért, akkor a tavasz másik nagy slágere, a rozé tökéletes neki. A friss évjáratú rozék a hideg falatok, előételek és saláták mellé is jól passzolnak, ha pedig szép meleg, tavaszi idő lesz a húsvéti hosszú hétvége alatt, akkor akár frissítő fröccsnek is kínálhatjuk. A Kunsági borvidéken található pincészet házasításában piros bogyós gyümölcsöket, ribizlit és málnát, valamint grépfrútot érzünk, de ne feledkezzünk meg a csodaszép címkéről se.
Barta Öreg Király Furmint 2015
A sonka elengedhetetlen eleme a húsvéti ünnepeknek, amit többféleképpen készítenek és tálalnak, minden családnak megvan a maga kedvence. Lévén, hogy kissé zsírosabb húsról van szó, érdemes olyan bort választani, amelynek feszes savai egyensúlyba hozzák a fogást a borral. Ez a régebbi évjáratú tokaji furmint a mádi Barta Pincétől nemcsak élénk savszerkezete, hanem érettebb aromái, eleganciája, valamint a sárga húsú gyümölcsök mellett a citrusos, fűszeres aromák és a sós-ásványos jegyek miatt is jó döntés.
Taschner Soproni Kékfrankos Classic 2017
A sonka mellett a nyúl, illetve a bárány számít még ilyenkor kedvencnek, ezek fogynak leginkább a piacokon. Mindkettő kevésbé zsíros, és zöldfűszerrel, rozmaringgal, kakukkfűvel sütve inkább kevésbé testes bort kíván. Az élénkebb savak, az alacsonyabb alkohol, a könnyebb test és a zöldfűszeres aromák miatt egy hűvösebb éghajlatú borvidék, például a Soproni pont megfelelő lesz. A Taschner Borház meggyes aromájú, lendületes, jó ivású kékfrankosa mindkét hús mellé illeni fog.
Gróf Degenfeld Fortissimo 2016
Akár a nagymama régi, kedvenc családi receptjét vesszük elő ilyenkor, akár a legújabb trend szerint megalkotott édesség kerül az asztalra, ne hagyjuk ki azt a ziccert, hogy a desszerthez passzoló édes borral koronázzuk meg az étkezést. A könnyedebb, gyümölcsökkel teli, esetleg joghurttal, túróval készülő sütik mellé egy késői szüretelésű bort válasszunk inkább, aminek kevesebb maradékcukor-tartalma inkább kiemeli, mint elnyomja az ízeket. A Fortissimo sárgabarackos és trópusi gyümölcsös jegyei, kellemes mézessége és selymes textúrája pont ilyen.
Fotók: Kodela Mia