10 perces, házi gumicukor: sokkal jobb, mint a bolti

Szász Eszter 2019. április 13.

Szász Eszter vagyok, gumicukorfüggő. Nincs mit szépíteni rajta, ha veszek egy zacskóval, általában elég hamar elfogy. Mondjuk 10 perc alatt. A gumicukor szeretete a gyerekeimet is elérte, és úgy gondolom, hogy nem tilthatok meg nekik olyat, aminek magam sem tudok ellenállni.

A bolti gumicukor alapja a zselatin, ami állati eredetű fehérjéből származik, előállításához hús-és bőripari melléktermékeket használnak fel. Vegetáriánusok emiatt az összetevő miatt nem is fogyasztják. 

gumicukor_hazilag.jpg

A gumicukor története

A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben. A mai legismertebb, medve alakú fajta megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. Hans 1920-ban regisztrálta a HARIBO nevet, amelyet  a HAns RIegel BOnn szavakból képzett.  Az első medvefigurát 1922-ben készítették el gyümölcsös zselatinból és a „Táncoló Medve" nevet kapta. 

Gumicukor otthon

Ha úgy gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk létezni ezek nélkül a kis színes rágnivalók nélkül, akkor az egészséges és tudatos életmód jegyében készítsük el házilag a gumicukrot. Ez csak elsőre hangzik bonyolultnak, a valóságban egyszerűbb, mint gondolnánk. A bolti változathoz hasonlóan az ízeket is csodásan lehet variálni, csak sokféle gyümölcslé kell hozzá.

A házi gumicukor alapja az agar-agar, vagyis tengerimoszat-kivonat. Ez a növényi alapú zselésítő anyag bármelyik bioboltban vagy élelmiszer-áruházban beszerezhető. Az agar-agar az állati eredetű zselatinhoz hasonlóan működik, por, pehely vagy lapocska formájában kapható. A gumicukor másik alkotóeleme valamilyen gyümölcslé vagy házi szörp. Ezek helyett használhatunk frissen préselt gyümölcsöt is, ilyenkor pici mézzel vagy bármilyen édesítővel ízesítsük.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr514653683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása