A pite egy igazán sokoldalú, házias étel. Bár jellemzőn édes töltelékkel készül, a sós, sőt, akár a húsos verziókat is érdemes kipróbálni. Egy kis párolt zöldséggel, friss salátával remek kis ebéd vagy akár vacsora kerekíthető belőle.
Már lassan egy éve, hogy épül a házunk. A férjem sokszor még szombaton is az építkezésen van, ilyenkor hármasban vagyunk a törpikéimmel. Reggelente kibaktatunk a Bosnyákra, jól bevásárolunk, megeszünk egy elképesztően egészségtelen sajtos-tejfölös lángost, majd hazacipekedünk. Na jó, én cipekedek, ők meg randalíroznak.
Ebéd, aminek az elkészítésébe a gyerekeket is be lehet fogni
Én általában elképesztően elfáradok, de a gyerekek nem, ők teljes erőbedobással várják a szombati program hátralevő részét. Hogy ne fulladjon a nap non-stop mesenézésbe, ilyenkor mindig olyan ebédnek valót találok ki, aminek az elkészítésébe őket is be lehet vonni.
Így került terítékre az alábbi fűszeres báránypite is. Gyermekeim már a tésztagyúrásnak a puszta gondolatától is teljes extázisba jöttek. A lehető legnagyobb élvezettel gyurmázták a tésztát a kis kezek.
A pitéhez valót ugyan én készítettem, de mondtam nekik, hogy gyúrják csak meg a saját tésztájukat alaposan, mert abból lesz majd a díszítés a pite tetején. Nyilván megérezték a feladat súlyát, mert ezután még komolyabban kezdtek el dolgozni az ügyön. Az eredmény önmagáért beszélt. A pite nem csak, hogy isteni finom, de csodálatosan szépséges is lett.
Ha tehát pitekészítésre adjuk a fejünket, fogjuk csak be az aprónépet. Imádni fogják. A nagy sütés-főzésben úgy elfáradnak, hogy garantáltan hatalmasat alszanak majd délután, és végre mi is megpihenhetünk egy kicsit.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors