Ha még nem sütöttél retket, itt az ideje - Édeskés, lédús és puha lesz

Ács Bori 2019. április 1.

Nagyon sokáig ódzkodtam a gondolattól, hogy megsüssem a retket, pedig már évek óta egyre menőbb dolog. Hiszen a retek lényege a frissesség, a ropogás, a vadul nyers, csípős íz, ha ez elvész, mi marad? Gondoltam én.

De az anyag nem vész el, csak átalakul, éppen ez az izgalmas a dologban. A sütéstől a retek egy új állagú és ízű anyaggá lényegül át, semmihez nem hasonlítható: édeskés ízű, lédús és puha lesz.

A technológia

Sokan nagy lángon, serpenyőben készítik, de nekem a sütőben sütés vált be. Kétszáz fokon, körülbelül húsz perc alatt puhul meg. A színe halvány rózsaszín, állaga puha lesz, csípős ízét elveszíti, de a levét nem dobja ki, belül szaftos marad.

dsc_6033.jpg

A sült zöldségekről már sokat áradoztunk korábban, a céklát, az édesburgonyát, a sütőtököt, a paprikát, a karfiolt, a kelbimbót, tulajdonképpen szinte mindegyiket így szeretjük a legjobban. 

Főételként, központba helyezve furcsa lenne, de több köret kiegészítőelemeként vagy egy vegyes asztalra nagyon jól megy. Nem kell más rá, csak olívaolaj és só.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr914717329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása