A hajdina blini ősi szláv étel, melyet - tökéletes kerek alakja miatt - a nap szimbólumának tartottak. Pogány szertartásokon ételáldozatként mutatták be.
A blini egy palacsinta, melynek receptúrája sokban különbözik a miénktől, ugyanis az oroszok palacsintája kelesztett. Általában búzaliszttel készítik, de a jóval izgalmasabban hangzó hajdinás verzió is igen népszerű.
A blini fogyasztása
Bár története a régi időkig nyúlik vissza, a blini a szláv, mindenekelőtt az orosz és az ukrán konyha egyik alapvető étele a mai napig. Blinit hagyományosan a nagyböjtöt megelőző hetekben készítenek, de ezt adják például a kismamáknak is a szülés után. Érdekes, hogy esküvőkön és temetéseken is felszolgálják.
Töltelékfronton széles a perspektíva: édesen különféle bogyós gyümölcsökből készült lekvárral kínálják, de ami talán oroszosabb, az a tejfölös, lazacos, kaviáros körítés.
Fotó: Getty Images