Puha, kelt tésztás blini: az orosz palacsinta kaviárral a legjobb

P. Szabó Fruzsi 2019. március 29.

A hajdina blini ősi szláv étel, melyet - tökéletes kerek alakja miatt - a nap szimbólumának tartottak. Pogány szertartásokon ételáldozatként mutatták be.

A blini egy palacsinta, melynek receptúrája sokban különbözik a miénktől, ugyanis az oroszok palacsintája kelesztett. Általában búzaliszttel készítik, de a jóval izgalmasabban hangzó hajdinás verzió is igen népszerű. 

blini3.gif

A blini fogyasztása

Bár története a régi időkig nyúlik vissza, a blini a szláv, mindenekelőtt az orosz és az ukrán konyha egyik alapvető étele a mai napig. Blinit hagyományosan a nagyböjtöt megelőző hetekben készítenek, de ezt adják például a kismamáknak is a szülés után. Érdekes, hogy esküvőkön és temetéseken is felszolgálják. 

Töltelékfronton széles a perspektíva: édesen különféle bogyós gyümölcsökből készült lekvárral kínálják, de ami talán oroszosabb, az a tejfölös, lazacos, kaviáros körítés.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6414669693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása