Kókuszvirágcukor, datolyacukor: tényleg jobbak, mint a sima fehér?

Szász Eszter 2019. március 28.

A cukor a 19. századi Magyarországon még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk. Az 1890-es években az egy főre eső cukorfogyasztás alig harmada volt a fejlettebb nyugat-európai államokénak, ami szintén nem volt nagyon magas. Ma már a cukor túlságosan is a mindennapjaink része, és inkább arra törekszünk, hogy visszaszorítsuk a használatát. 

A barna és nádcukorról egy előző cikkben írtunk, most a különleges cukorfajtákat vesszük górcső alá. Attól, hogy ezek a cukrok nem mindennapiak, még egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek vagy kevésbé hizlalnak. A hangsúly itt is a mértéken van. 

Kókuszvirágcukor

A kókuszpálma virágjából állítják elő. Bár jól cseng a neve és a glikémiás indexe is alacsony, a kókuszvirágcukor háromnegyedét egyszerű cukrok alkotják, egy teáskanálnyi pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy teáskanál nádcukor, és csak egy picivel kevesebbet, mint ugyanennyi sima fehér kristálycukor. Az íze különleges, olyasmi, mint a barna cukoré. Az állaga viszont sokkal finomabb, kávéba téve is nagyon ízletes. 

Datolyacukor

Szárított datolyából állítják elő, így benne marad a vitamin, az ásványi anyag és a rostok is. A szervezet lassan bontja le, ezért egészségesebbnek tekinthető a finomított cukroknál. Aki szereti a datolya ízét, annak jó választás ez az édesítő, és még csak nem is drága. Nagyon sűrű, jól édesít, sokáig elég. Azonban ne legyenek illúzióink, kalóriában alig marad el a többitől.

Fehér kandiscukor

Fehér színű, édes ízű termék, amely különösen nagy kristálymérettel rendelkezik. Előállítása finomított kristálycukorból újraoldással, tisztítással és hűtőkristályosítással történik. Magyarán még a sima kristálycukornál is feldolgozottabb. Hasonló a süvegcukor, kristálycukorból, azon belül finomított vagy minőségi kristálycukorból készített, kúpos formára préselt termék.

kandiscukor.jpg

Agavénektár

Agavé növényből nyerik. A nektár nagyrészt fruktózból, kisebb részt glükózból áll össze. Színe változó, világostól sötétbarnáig terjedhet, állagában a méznél kicsivel hígabb. Kalóriaértéke megegyezik a kristálycukorral, viszont sokkal édesebb és glikémiás indexe fele annyi. Az előállítása viszonylag olcsó. Sok egészségtudatos blogban ajánlják édesítőnek, pedig ugyanúgy megdobja a vércukorszintet, és ugyanúgy hizlal, mint a sima cukor. 

Gyümölcscukor vagy fruktóz 

Ez a cukor tisztított és kristályosított D-fruktóz, melyet nád- vagy répacukor bontásával állítanak elő. A fruktóz nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. A kristályos fruktózt cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják. Sajnos még ma is ajánlják cukorbetegséggel küzdőknek.

Juharcukor

Kanada egyik fő exportterméke, a juharfa levele található a kanadai zászlón is. A belőle készült sziruppal - méz vagy lekvár helyett - főleg palacsintákat szoktak ízesíteni. A fatörzsből tél végén, kora tavasszal megcsapolással nyernek magas cukortartalmú nedvet, melyet frissen is fogyasztanak, vagy besűrítve juharszirupot állítanak elő belőle. A juharcukor különböző finomságú változatai az aranytól a melaszbarna színig kerülnek forgalomba. Kalóriatartalma alacsonyabb, mint a cukoré, glikémiás indexe pedig a mézével egyező, és a feldolgozás során megmaradnak benne a tápanyagok.

juharszirup.jpg

Szőlőcukor vagy krumplicukor

Kukoricából vagy burgonyából készítik a keményítő lebontása során. Híg savas hidrolízissel, nyomás alatti főzéssel állítják elő, majd ezt követően bepárlás- és hűtési folyamat történik, mely eredményeként kapják a kristályosan megdermedt terméket. Fogyasztását leginkább sportolóknak ajánlják, mivel gyorsan felpörgeti a szervezetet. Hátránya viszont az, hogy pillanatok alatt megemeli a vércukorszintet, ami nagy teher a szervezet inzulinháztartására nézve.

Pálmacukor

A datolyapálma törzsét egy üstben megfőzik, a kifőtt szirupot dermesztik. Ezzel a tömbben kapható különleges cukorfajtával nemcsak édességeket, hanem fűszeres-pikáns ételeket, mint például a pad thait, is lehet ízesíteni. Az íze egy picit a karamellára emlékeztet. A nedvességet magába szívja, így nem tárolható sokáig. 

marshmellow.jpg

Mályvacukor

Az amerikai filmek egyik szinte kötelező jelenete a tábortűz mellett piruló mályvacukor. Az Egyesült Államokban nagyon közkedvelt édesség, pedig az ókorban még az egyiptomiak torokproblémáinak gyógyítására használták. Nevét onnan kapta, hogy régen az összetevők közt szerepelt a mályvanövény gyökeréből készült szirup is. Ma már csak a neve emlékeztet az eredeti alapanyagára. Leggyakrabban cukorból és kukoricaszirupból állítják elő különféle zselatinok használatával. Ettől lesz a mályvacukor levegősebb, könnyedebb. A mályvacukor nagyon sokáig tárolható, nem tud megromlani. Leggyakrabban magában, nyersen vagy pirítva fogyasztják. Gyakran teszik forró csokoládéba, kakaóba is. 

Malátacukor

A karamellás ízű, maltóz néven is szereplő malátacukrot a élelmiszer- és söriparban használják főleg, élelmiszerboltokban nem igazán kapható.

Fotók: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4714687872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása